فرمتبندی مقالات یکی از موضوعات مهم و پراهمیت برای پذیرش مقاله توسط مجلات میباشد که باید به طور دقیق قبل از ارسال مقاله به مجله بررسی شود زیرا یکی از معیارهای سنجش دقت نویسنده توسط مجلات محسوب میشود. بنابراین مقالهای که در فرمت مجله نباشد پذیرش نمیشود.
مقالات قبل از اینکه به مرحله چاپ و انتشار برسند باید توسط مجلات پذیرش شوند. معیارهای زیادی برای پذیرش مقاله توسط همه مجلات و ژورنال های معتبر درنظر گرفته می شود. اولین فیلتری که مقالات باید از آن گذر کنند، فرمتبندی مجلات است. یعنی اگر مقالهای براساس فرمت نوشته نشود، مجله آن را رد میکند. فرمتبندی مجلات یکسان نبوده و هر مجله فرمتبندی مخصوص خود را دارد و نویسندگان موظفند نسبت به فرمت مجله موردنظر خود مقاله خود را ویرایش و فرمتبندی کنند.
فرمتبندی مقالات درواقع قرارگرفتن محتوای مقاله در قالب و ساختار مجله است و رعایت موارد آن از جمله بررسی نوع فونت، سایز فونت، تعداد کلمات محتوا، نحوه نگارش بخشهای مختلف مقاله، میزان فاصله از طرفین صفحه، ترتیب قرارگیری بخشهای مختلف و نوع رفرنسدهی متناسب با فرمت مجله موردنظر ضروری میباشد.
شاید از خودتان بپرسید ضرورت فرمتبندی مقاله چیست؟ چرا قالببندی مقاله که امری چندان حساس نیست، برعهده نویسنده آن است؟ چرا خود مجله همه این کارها را انجام نمیدهد؟ باید بگوییم مجلات برای اینکه همه مقالات ارسالشده نظم و یکپارچگی داشته باشند و همچنین طوری تدوین شوند که خوانندگان از خواندن مقالات خسته نشوند، فرمت خاصی را درنظر میگیرند درنتیجه شکل ظاهری تمامی مقالاتی که در مجله منتشر میشود در یک قالب استاندارد و خاص قرار میگیرد. با توجه به اینکه تعداد مقالات ارسالی به مجلات بسیار زیاد است، بنابراین مجلات نمیتوانند همه آنها را تک به تک ویرایش و فرمتبندی کنند و از نویسندگان درخواست میکنند در مرحله اول مقاله خود را به فرمت مجله درآورند.
فرمتبندی نیز مانند ترجمه و ویرایش انواع مختلفی دارد و شامل دو نوع فرمتبندی محتوایی و فرمتبندی ساختاری میباشد که هرکدام اصول خاص خود را دارند و ویراستاری که می خواهد مقاله ای را فرمت بندی کند باید به هر دو نوع این فرمت بندی آشنایی و تسلط کافی داشته باشد. در ادامه به توضیح آنها می پردازیم:
فرمت بندی محتوایی توسط نویسنده اصلی مقاله انجام میشود. هر مجله قواعد مخصوص خود را دارد و نویسنده باید مطابق با راهنمای نویسندگان مجله، مقاله خود را فرمتبندی کند. در این نوع فرمتبندی تعداد کلمات عنوان مقاله، تعداد کلمات چکیده مقاله، تعداد صفحات مقاله، سایز صفحات مقاله، تقدیر و تشکر، نحوه نوشتن رفرنسها، سایز و نوع فونتها در فرمتبندی و غیره تهیه می گردد.
مواردی که در بالا ذکر شد، از مهمترین اقدامات برای فرمتبندی محتوایی مقاله هستند و رعایت آنها میتواند در سابمیت مقاله کمک کند. در ادامه به عواملی که بر فرمتبندی مقاله تاثیر گذاشته و آن را برای نویسنده یا ویراستار مشکل میکنند، اشاره میکنیم.
فرمتبندی به زبانهای مختلف
مقاله ممکن است به زبانهای مختلفی نوشته شده و یا به زبان دیگری ترجمه شده باشد و نویسنده بخواهد مقاله خود را به زبان مجله یا کنفرانس موردنظر فرمتبندی کند. بدیهی است فرمتبندی مقالات به سایر زبانها مشکل خواهد بود و ویراستار نه تنها باید فرمت مجله یا کنفرانس را به خوبی مطالعه و درک کند بلکه باید به زبان آن هم تسلط کافی داشته باشد.
نوع فرمتبندی
مقالات به دو دسته تقسیم میشوند: مقالات ژورنالی و مقالات کنفرانسی که در ژورنال های معتبر چاپ می شوند و مقالات کنفرانسی مقالاتی هستند که برای همایش ارسال شدهاند. این دو دسته مقالات باهم تفاوتهایی دارند و از تفاوتهای بارز آنها در فرمتبندی مقالات میباشد. برای مثال در اکثر مقالات ژورنالی محدودیتی درباره تعداد صفحات وجود ندارد و تعداد صفحات بسته به موضوع و نوع مقاله میتواند طولانی باشد ولی در مقالات کنفرانسی برای مقالات محدودیت صفحه تعیین شده است و محقق موظف است این تعداد صفحات را رعایت کند وگرنه مقاله وی پذیرفته نمیشود.
وجود شعر، فرمول، جدول و شکل در محتوای مقاله
معمولا هر مجله یا کنفرانس برای شعر، فرمول، جدول و شکل فرمت خاصی درنظر میگیرند وهرچه تعداشان در محتوای مقاله بیشتر باشد، فرمتبندی آنها برای نویسنده یا ویراستار مشکلتر میشود.
تعداد رفرنسهای مقاله
هر پژوهشگری برای نگارش مقالات تعداد زیادی مقاله، کتاب و پایان نامه مطالعه کند و مشخصات منابع اطلاعاتی که استفاده شده را در رفرنس مقاله ذکر می کند. تعداد رفرنسها در مقاله بهطور عمده به هدف و نوع مقاله بستگی دارد. معمولا برای رفرنسدهی محدودیتی وجود ندارد اما برخی مجلات بر اساس تعداد کلمات مقالات برای آن محدودیت رفرنس در نظر گرفتهاند، به عنوان مثال برای مقاله 3000 کلمه نمیتوان بیش از 60 مرجع استفاده نمود. هرچه تعداد رفرنسهای مقاله بیشتر باشد، فرمتبندی آن هم بسته به نوع رفرنسدهی برای ویراستار مشکلتر خواهد بود.
در این نوع فرمتبندی تمامی موارد بالا به علاوه ساختار مقاله که باید به صورت جزء به جزء در مقاله رعایت شود، مانند عنوان مقاله، چکیده مقاله، کلمات کلیدی، مقدمه، مواد و روشها، نتایج و یافتههای پژوهش، بحث و نتیجه گیری، تشکر و قدردانی، ضمایم، رفرنس ها و مراجع.
انجام فرمت بندی مقاله یکی از اساسیترین امور مربوط به قبل از ارسال یا سابمیت مقاله است. همانطورکه گفته شد هر مجله نسبت به معیارهای خود فرمتبندی متفاوتی دارد اما همه فرمت بندیها دارای نکاتی مشترک هستند که نویسندگان باید رعایت کنند. در ادامه به نکات مهم هر بخش از مقاله میپردازیم:
عنوان مقاله: بررسی فونت عنوان، تکراری نبودن عنوان مقاله و ذکر اسامی نویسندگان و وابستگیهای سازمانی آنها وهمچنین تاریخ ارسال مقاله زیر بخش عنوان مقاله ضروریست. در صورت لزوم برخی از اطلاعات را در زیرنویس ارائه میشود.
چکیده مقاله: چکیده مقاله باید کوتاه باشد و بیشتر از 250 کلمه نوشته نشود و همچنین بتواند به طور خلاصه و جامع از اهداف، روشها و نتایج حاصلشده از کل مقاله بدهد.
مقدمه مقاله: مقدمه بخش مهمی از مقاله میباشد که در آن باید اهداف و موضوع پژوهش به طور دقیق بیان شود و متغیرها و اصطلاحاتی که در مقاله استفاده شده، تعریف شوند.
مواد و روشها: در بخش مواد و روشها، علاوهبراینکه باید به طور کامل و واضح روش مورداستفاده توصیف شود، بایستی چگونگی جمعآوری و تحلیل اطلاعات وهمچنین دلیل استفاده از روش حاضر شرح دادهشود.
نتایج: این بخش معمولا کوتاه میباشد و فقط دادههای بدست آمده شامل نمودارها، جداول و اشکال ارائه میشوند. نتایج باید به صورت عینی و واضح بیان شوند. نامگذاری نمودارها، جداول و اشکال برای رفرنسدهی و عدم توضیح نتایج از جمله نکات ضروری این بخش میباشد.
بحث: در این بخش باید تمامی نتایج و یافتههایی که در بخش قبل ارائه شد، توضیح داده و بحث شود. همچنین به طور خلاصه پژوهشی که انجام شده، مطرح شود و خطاها و روشهای رفع خطا در پژوهش بررسی شوند.
نتیجهگیری: نتیجهگیری شامل پاراگرافی است که در آن همه چیز به هم پیوند میخورد و کلام آخر منعقد میشود. در نگارش بخش نتیجهگیری:
اهمیت و فرضیات پژوهش مجددا بیان میشود.
دستاوردهای اصلی به طور کامل شرح داده میشوند.
اطلاعات جدیدی ارائه نمیشوند و آنچه از پژوهش نتیجهگیری شده، نوشته میشود.
پیشنهادات و رهنمودهایی برای پژوهشهای آتی ارائه میشود.
منابع: منابع بخش مهم پژوهش میباشد و باید به طور دقیق همه منابع به صورت فهرست نوشته شود. رفرنسدهی انواع مختلفی دارد و سبک رفرنسدهی در هر مجله متفاوت است. بنابراین باید مطابق با آن سبک نوشته شود. از معروفترین روشهای رفرنسدهی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
روش رفرنسدهی اِی پی اِی(APA)
روش رفرنس نویسی اِی اِم اِی(AMA)
روش رفرنس نویسی اِم اِل اِی(MLA)
روش رفرنس نویسی شیکاگو(Chicago)
روش رفرنس نویسی توربین(Turabian)
ضمایم: درج ضمایم اختیاری است، اما میتواند به عنوان یک بخش ارزشمند برای یک مقاله تحقیقاتی باشد. در اصل، ضمایم جایی است که می توانید مطالبی را در آن جای دهید که به خواننده کمک میکند تا یافتههای شما را تجسم کند و دانش خود را در مورد موضوع افزایش دهد. در درج ضمایم میتوانید لیست جداول، فهرست اشکال، دادههای خام و اطلاعات یادداشتبرداری شده را ارائه دهید. در قسمت بحث، میتوانید به بخش ضمایم اشاره کنید.
تقدیر و تشکر: درآخر از همه افرادی که در فرآیند پژوهش به شما کمک نمودهاند مانند اساتید یا پژوهشگران دیگر با نام بردن از آنها، مراتب تقدیر و تشکر خود را به جا آورید.
برای یافتن فرمت مقاله باید ابتدا عنوان یا ISSN مجله مدنظر خود در گوگل جستجو کنید. معمولا در وبسایت رسمی مجلات اطلاعات اولیه از قبیل نام مجله، توضیحات و ایمپکت فکتور (impact factor)، تعداد شمارهها و جلدهای چاپشده تاکنون و تعداد مقالات نشان داده میشوند. با کلیک روی گزینه About this journal و یا راهنمای نویسندگان، قالب و فرمت مقاله برای شما نمایش داده خواهد شد که با مطالعه دقیق این بخش بهراحتی میتوانید مقاله را فرمتبندی و آماده پذیرش کنید. حتما به نحوه استفاده از جداول، اشکال و ... هم توجه ویژه نمایید. همچنین با توجه به اینکه رفرنسها در همه مجلات متفاوت میباشد باید به نحوه رفرنسنویسی نیز توجه شود. لازم به ذکراست فرمت مقاله ویژگی ظاهری و بارز مقاله میباشد و اگر با دقت انجام نشود یقینا مقاله توسط سردبیر رد خواهد شد و به بخش داوری نخواهد رسید.
دنیای مقالهنویسی همیشه اصول و چارچوبهای خاصی دارد. یکی از اصول مهم آن، رعایت فرمت و ساختار مقالات است. فرمت یعنی شکل و شمائل و حالتی که مقاله دارد. این ساختار و شمائل هم در محتوا و هم در ظاهر مهم است. یعنی باید در نگارش مقالات علمی به اصول و چارچوبهایی معتقد باشید. لذا با توجه به مطالبی که گفته شد فرمت بندی از ضروریات پذیرش به حساب می آید که باید ویراستار برای انجام آن با تمام اصول و نکات مهم فرمت بندی آشنا باشد. مهمترین اصول و نکاتی که در هر فرمت بندی باید مدنظر گرفت عبارتند از:
آشنایی با الزامات خاص انتشار مقاله
مطالعه مجله مورد نظر جهت ثبت و چاپ مقاله
کمک گرفتن از یک ویراستار
در نظر گرفتن تفاوت بین فرمت بندی در مجلات مختلف
فرمت بندی صحیح و اصولی بر اساس قواعد نگارشی
اگر به عنوان یک دانشجو، استاد دانشگاه و یا یک محقق مجبور به ارائه مقاله در مجلات معتبر هستید باید با ویرایش و فرمت بندی مقالات آشنا باشیدT چرا که بدون فرمت بندی مقالات نمی توانید انتظار اکسپت مقاله را داشته باشید. بنابراین برای تنظیم مقاله خود به فرمت مجله دو راه پیش روی خود دارید: اول اینکه با آگاهی و مطالعه فرمت مجله مورد نظر، خودتان اقدام به انجام فرمت بندی بکنید، اما امکان دارد عجله داشته باشید و برای پذیرش مقاله، باید هرچه زودتر جهت اکسپت شدن بفرستید در این صورت بهتر است کار فرمت بندی را به متخصصان و ویراستاران با سابقه و متبحری بسپارید که توانایی این را دارند تا در زمان کمتری این کار را برای شما انجام دهند. مناسب ترین فرمت مقاله را فقط افرادی میتوانند تشخیص دهند و آن را تبدیل فرمت کنند که مهارت بسیاری در زمینه داشته باشند و با فرمت مجلات معتبر به حد کافی آشنا باشند. مهارت تغییر فرمت مقالات از عهده کارشناسان موسسات ترجمه با بهترین کیفیت بر می آید. در حالت کلی زمان لازم برای انجام فرمت بندی در طول 24 ساعت می باشد اما اگر شما عجله داشته باشید می توانید با استفاده از خدمات آنی شبکه مترجمین اشراق در عرض چند ساعت این کار را با کیفیتی عالی انجام دهید.
خدمات فرمت بندی شبکه مترجمین اشراق
با اینکه فرمتبندی مقاله امری حساس نیست و از اقدامات جزئی برای ارسال مقاله به مجله میباشد، اما نقش مهمی در تسریع روند رسیدگی به داوری مقاله دارد و با رعایت نکات فرمتبندی در زمان و هزینه صرفه جویی میشود. بارها دیده شده است که مقالهای به دلیل نقص در فرمت بندی به نویسنده بازگردانده شده و گاها هر دفعه نیز بابت داوری مجدد هزینهای از نویسنده دریافت شدهاست. فرمت بندی صحیح و اصولی یک کار تخصصی است و برای اینکه در زمان صرفهجویی شود بایستی توسط افرادی که تجربه لازم در این زمینه را دارا میباشند، انجام گیرد. برای انجام فرمت بندی توسط کارشناسان شبکه مترجمین اشراق کافیست مقاله خام خود را به همراه فرمت مجله مورد نظر برای ما ارسال نمایید تا در کمترین زمان ممکن و با بالاترین کیفیت مقاله شما را در قالب و فرمت مجله مورد نظر تنظیم کنیم.