هر آنچه درباره گویندگی و فن بیان باید بدانید!

انتشار 2 مرداد 1401
مطالعه 26 دقیقه

انتقال هر پیامی از طریق صدای انسان، اثرگذاری آن را چندین برابر خواهد کرد؛ اما برای موفقیت بیشتر در این حوزه، باید آن را کامل شناخت و بتوان به‌درستی یک گوینده و متخصص صدا و میکس و مستر را به‌درستی ارزیابی نمود. با توجه به اهمیت ارتباط گفتاری در حوزه ارتباطات انسانی، هنر گویندگی را می‌توان عاملی تأثیرگذار در این زمینه دانست. با وجود آنکه موارد متعددی مانند جنس صدا، امری ژنتیکی و خدادادی نکات قوت یک گوینده به‌حساب می‌آید، اما فن بیان، سبک گویندگی و چگونگی سخن گفتن یک گوینده، مهارت‌هایی هستند که در اثر تمرین و آموزش به دست می‌آیند و تقویت می‌شوند. بسیاری از کسب‌وکارها نیز به جهت پررنگ‌ کردن نقش ارتباط گفتاری با مخاطبان، نیازمند استخدام گوینده می‌باشند.

گویندگی چیست؟

گویندگی به مفهوم امروزی آن، واژه نسبتاً جدیدی است که با پیدایش و گسترش «رادیو» از حدود 70 سال پیش به فرهنگ واژگان فارسی افزوده شد. در لغت‌نامه‌ها و فرهنگ‌های گذشته گویندگی را به معنی سخن‌گویی، نطق، خوانندگی، قوّالی، قصه‌گویی، سرایندگی، شاعری و...آورده‌اند؛ امری که در نوشته‌های ادبی و متن‌های کهن شعر و نثر و فرهنگ فارسی‌زبانانِ جامعه ایرانی بیش از هزار سال با همین معانی رواج داشته است.

گویندگی در کاربرد حرفه‌ای و امروزی آن، عبارت است از: فرآیند تبدیل اندیشۀ شفاهی یا مکتوب به کلام و سخنِ مفهوم و انتقال آن به مخاطب، به صورتی هنرمندانه.

گویندگی

امروزه گویندگی، به‌ویژه در دنیای ارتباطات و رسانه‌ها، به‌عنوان حرفه‌ای جذاب مورد توجه و تحسین است و همراه با رشته‌های مشابهی همچون گزارشگری، بازیگری، دوبلاژ و اجرا، توجه بخش بزرگی از مخاطبان مراکز رادیویی و تلویزیونی را به خود جلب کرده و گویندگان توانا و خوش‌صدا سال‌ها به‌عنوان شخصیت‌هایی محبوب مورد احترام و توجه مخاطبان رسانه‌ها بوده‌اند. امروزه انبوهی از وسایل و ابزارهای ارتباطی فردی و جمعی، میلیون‌ها پیام خواسته یا ناخواسته را به‌سوی هدف‌های خود در گوشه و کنار کره زمین ارسال می‌کنند و هر یک به‌نوعی بر افکار عمومی مخاطبان تأثیر می‌گذارند. تردیدی نیست که در چنین بازار عظیم نوآوری و جاذبه و انبوه پیام­های رنگارنگ، هریک از بخش‌های اصلی در سازمان‌های رسانه‌ای و ارتباطی، ارزش‌های ویژه خود را دارند؛ اما در این میان آنچه مهم‌تر به نظر می‌رسد، نقش و شخصیت هنری و فرهنگی بخشی از عوامل انسانی ارتباط؛ یعنی گوینده، مجری، بازیگر، گزارشگر، دوبلور و خواننده است که تأثیر آن‌ها در رسانه‌ها به‌ویژه در رادیو و تلویزیون، در بازتاب نظر مخاطبان، به‌خوبی مشهود است.

فن بیان چیست؟

فن بیان، استفاده صحیح از کلمات و واژه‌های ارتباطی برای رساندن منظور به مخاطب است که این کلمات و واژه‌ها برای تشکیل کلام و سخن ایجاد می‌شود و کاملاً وابسته به نحوه استفاده صحیح از آن‌ها است. به‌ بیان‌ دیگر صحیح و گیرا حرف بزنید و کاملاً مناسب با شرایط موجود هر شخص و مکان باشد. به یاد داشته باشید همیشه باید متناسب با قواعد سخن بگویید. زمانی که این دو تکنیک را یاد گرفتیم در هر زمان و مکانی به‌درستی حرف خواهیم زد و ارتباط مؤثری با اطرافیان برقرار خواهیم کرد.

فن بیان

تکنیک‌های کمک دهنده در خوب حرف زدن شامل: تلفظ درست و ادای صحیح لغات، استفاده به‌درستی از دستور زبان همانند رعایت مکث‌ها و تأکیدها، پاک کردن تکه کلام‌هایی که از تأثیرگذاری کلام کم می‌نماید. مثل مِن مِن کردن زیادی در سخن و یا ادای اِ زیاد در خلال صحبت، واضح و با اعتمادبه‌نفس حرف زدن، کنترل نفس و بدون داشتن هیچ ناراحتی در بیان، بدون هیچ حسی در نبود بیان، خیلی کند و یا سریع صحبت کردن، لرزش و خش‌دار نبودن صدا همچنین در ادامه نیز نوع نگاه و حالت چهره و دیگر اجزای ارتباط غیرکلامی و فن بیان به‌درستی استفاده از ابزارهایی است که کمک می‌کند تا مطلب به‌درستی به مخاطبان انتقال داده شود.

ارتباط مؤثر و گیرا در جامعه یکی از استعدادهایی می باشد که وابسته به این است که تا چه مقدار از هنر سخن گفتن بهره‌مند هستید و فن بیان خود را پرورش می دهید.

کاربردهای فن بیان چیست؟

فن بیان در زمینه‌های مختلف کاربردهای وسیعی دارد که ازجمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. سخنرانی و حرف زدن در جمع

  2. گویندگی و مجری گری

  3. مشاوران و روان شناسان

  4. وکلاء

  5. در زمان مصاحبه یا معرفی خود در برنامه‌های گوناگون

  6. در جلسات و استخدامی‌ها و سمینارها

  7. در موقع فعالیت‌های به‌موقع و گفتگو با دوستان

  8. برای دفاع از حق خود

  9. درخواست احساسات به‌طور درست در زندگی

فن بیان

نکات مهم در داشتن فن بیان خوب چیست؟

  • یکی از نکات مهم شناسایی ویژگی‌های فردی خود است.

  • برای هر سخنرانی بدون نقص در ابتدا باید ویژگی‌های فردی خود را بشناسیم و دوم آن‌که بعد از شناسایی ویژگی‌های فردی باید ویژگی مخاطبان را شناسایی کنیم.

  • هر فردی نیز به‌عنوان یک گوینده دارای یک سری ویژگی‌هایی است که می‌تواند با سخنانش تأثیرگذار باشد. این ویژگی‌ها شامل: پوشش مناسب، ظاهری مناسب، تن صدا، زبان بدن، اعتمادبه‌نفس، محکم بودن و داشتن اطلاعات کافی.

  • داشتن پوشش متناسب به این عنوان که مرتب و منظم باشد و همچنین باید متناسب جمعی باشد که در آن حضور دارید. خیلی از افراد فکر می‌کنند که لباس متناسب برای آقایان یکدست کت‌وشلوار است درصورتی‌که اصلاً چنین نیست. هر مکانی و هر جمعی نیز پوشش مناسب خود را دارد و این هنر و خلاقیت به فرد بستگی دارد که چگونه لباسی را برای خود انتخاب نماید تا مناسب آن جمع باشد.

  • چهره هر آدمی نشان‌گر اطلاعات زیادی است برداشت این‌گونه نداشته باشید که هر انسانی باید چهره زیبایی داشته باشد برعکس باید آراسته بودن را مورد اهمیت قرار دهد. هرچقدر و هر میزان که به‌ ظاهر خود اهمیت دهید نیز می‌توانید تأثیر بسزایی بر روی بیان خود داشته باشید.

  • یکی دیگر از موارد تن صدا است که هر میزان بلند و رسا باشد تأثیر زیادی بر روی صحبت دارد. بسیاری از افراد نیز تن صدایشان در زمان بچگی شکل می‌گیرد. صدایی که بسیار آرام است در هر موقعیت دیگری نیز آرام خواهد بود. این‌گونه افراد نیز در موقع صحبت کردن نیز به علت آهسته حرف زدن، اشخاص با اعتمادبه‌نفس کم شناخته می‌شوند و میزان اهمیت کلامی آن‌ها به چشم نمی‌آید. برای برطرف سازی آن نیز باید بهترین راه‌ حل را انتخاب نمود و راه‌ حل آن است که صدای خود را ضبط نموده و با دیگر صداهای اطرافیان خود مقایسه نمایید.

  • مورد دیگری که مورد توجه است زبان بدن است که بیشتر از زبان سر عمل می‌نماید و همچنین راستگو تر است. مخاطب تنها به حرف گوش نمی‌دهد بلکه آن چیزی که دریافت می‌کنند نیز علامت بدن است که از طرف سخنران دریافت می‌نماید که به‌صورت ناخودآگاه تأثیر بسزایی دارد.

تکنیک های تقویت فن بیان و گویندگی

در ادامه 9 تکنیک فوق‌العاده برای تقویت مهارت فن بیان و گویندگی برایتان معرفی خواهیم کرد. این 9 تکنیک عبارت‌اند از:

ضبط فایل‌های صوتی

مطالعه کتاب‌های فن بیان

تکرار جملات پیچیده

تأکید، مکث و توقف مناسب

درست بروز دادن لحن و احساسات

دقت کردن به جزئیات

توجه به زبان بدن

الگوبرداری‌های مناسب

خواندن و صحبت کردن هم‌زمان

انواع صدا در گویندگی و اجرا

صداهای انسانی مطابق با یک دسته‌بندی کلی، به سه دسته صدای سینه، صدای سر و صدای ساخت گلو تقسیم‌بندی می‌شود. همانطورکه میدانیم صدای انسان پس از طی کردن برخی مراحل و پشت سر گذاشتن یک سیستم پیچیده و پس‌ از خروج هوا از ریه‌ها تشکیل می‌شود. این عامل باعث می‌شود که هنگام انجام عملیات دم و یا کشیدن هوا به داخل ریه‌ها، نتوانیم صحبت کنیم. هوای بازدم از حنجره‌های انسان‌ها عبور می‌کند و سپس با تارهای صوتی برخورد می‌کند و مرتعش می‌گردد. پس‌ از آن از حفره‌های دیگری از قبیل گلو، دهان و بینی عبور خواهد کرد. همین عامل باعث می‌شود تا صداها تقویت گردند و به یک حجم و یا طنین دست پیدا کنند. در نهایت صداهای تولیدشده با زبان، دندان‌ها، لب‌ها و… برخورد می‌کنند و حروف به گوش خواهند رسید. با ترکیب حروف، جملات شکل می‌گیرند.

اسپیکر

یکی از نکاتی که در حوزه شناخت انواع صدا و گویندگی بسیار اهمیت دارد این است که اندازه، شکل و ویژگی‌های فردی در نوع صدای هر شخص ایجاد می‌کند.

ویژگی‌های صدا در گویندگی و اجرا

واضح است تمام حرفه ها افراد متخصص در همان حوزه را می طلبد. برای گوینده حرفه‌ای شدن لازم است جنس، نوع و ویژگی‌های خود را بشناسد.

بلندای صدا

یکی از ویژگی‌های بارزی که در این بخش لازم است به آن اشاره شود، بلندای صدا است. بلندای یک‌ صدا در حقیقت به‌ معنای شدت صدای شنیده‌شده، به کار می‌رود. به‌ عبارت‌ دیگر منظور از بلندای صدا این است که آیا شما می‌توانید صدای فرد گوینده موردنظر را بشنوید و یا صدای وی، آرام و آهسته به‌ نظر می‌رسد.

بلندای صدا در گویندگی به میزان فشار هوایی که از ریه‌های شما خارج‌شده و وارد حنجره می‌شود وابسته‌ است و به‌شدت برخورد تارهای صوتی هم‌بستگی دارد. در این‌ صورت هرچه فشار هوا بیشتر باشد و شدت برخورد تارهای صوتی افزایش بیشتری را تجربه کند، صدای موردنظر بلندتر خواهد بود.

درصورتی‌که فشار هوا کم باشد و میزان و شدت برخورد تارهای صوتی با یکدیگر نیز کمتر باشد، صدایی که به گوشمان خواهد رسید صدایی آهسته‌تر و آرام‌تر خواهد بود. یکی از نکات بسیار مهم در گویندگی و اجرا، فریاد نزدن است. چراکه در این صورت، از صدا به‌ نحو صحیحی استفاده‌نشده و لذا شدت بالای برخورد تارهای صوتی با یکدیگر به حنجره خود و تارها آسیب وارد خواهد کرد.

صدای بلند

زیر و بم بودن صدا

یکی دیگر از ویژگی‌های صدا در مبحث گویندگی، زیر و یا بم بودن آن است. در حالت کلی منظور از زیر بودن صدا، نازکی آن است. این نوع صدا، مخصوص زنان است. منظور از بم بودن یک‌صدا نیز کلفتی آن و مردانه بودن صدا است.

در حالت معمول هرچه تارهای صوتی طول بیشتری داشته باشند و ضخامت آن‌ها نیز بالاتر باشد، صدا کلفت‌تر و یا بم‌تر خواهد بود؛ بنابراین درصورتی‌که قصد دارید در هنگام گویندگی، صدای شما زیرتر به‌ نظر برسد لازم است طول تارهای صوتی خود را افزایش دهید. در این‌ صورت ضخامت آن نیز کمتر خواهد شد و صدا زیرتر و نازک‌تر به‌ نظر خواهد رسید. هرچند تارهای صوتی شما تنها تا حدی معین می‌توانند کشیده شوند و یا کوتاه گردند.

گویندگان حرفه‌ای با تغییر زیروبم صدایشان، آهنگ گفتار خود را نیز تغییر می‌دهند. پس هرچه بیشتر بتوانید از این ویژگی استفاده کنید، آهنگ گفتارتان جذاب‌تر و دل‌نشین‌تر خواهد شد. از این طریق می‌توان بر روی معنای واژه‌ها، کلمات، عبارات و… تأثیرات موردنظر را اعمال کرد و خواهید بود حس‌های خاصی را به مخاطبان خود انتقال دهید و نفوذ کلام خود را بیشتر کنید.

کیفیت صدا

کیفیت صدا و شفافیت آن از ویژگی‌های اصلی یک گوینده است. میزان شفافیت و آمیختگی و یا کیفیت صدا، به چگونگی برخورد تارهای صوتی با یکدیگر و آرام بودن و یا محکم بودن برخورد آن‌ها وابسته‌ است.

گوینده

اهمیت و ضرورت مهار صدا در گویندگی

علاوه بر جنس و نوع صدای، استعداد گویندگی را می‌توان در میزان کنترل صدا خلاصه کرد. داشتن این مهارت و توانایی به شما این امکان را می‌دهد تا بتوانید هرچه سریع‌تر خصوصیات یک گوینده متخصص و حرفه‌ای را به دست آورید. این عامل به این معنا است که باید سعی داشته باشید مهار صدای خودتان را به دست بگیرید.

انواع گوینده

گوینده‌ها از مهارت‌های خاصی برخوردار هستند که شرح وظایف آن‌ها با توجه به مهارت‌های خود متفاوت خواهد بود و در زمینه‌های مختلف استخدام می‌شوند؛ بنابراین ما انواع گویندگی داریم که هرکدام ویژگی‌های خاص خود را دارد.

گوینده

نریتور (Narrator): گوینده‌ای که در این زمینه متخصص است، وظیفه‌ی نریشن یا همان متن‌خوانی دارد تا متنی که برای او تدوین‌ شده است را با گیرایی و اثرگذاری بالا بخواند. درصورتی‌که شما در زمینه‌ی تولید کتاب‌های صوتی فعالیت می‌کنید، استخدام گوینده در این بخش لازم و ضروری است. گویندگی و صداگذاری تیزرهای تبلیغاتی و اعلان‌ها، بر عهده‌ی این متخصصان است.

گوینده پادکست: این گویندگان باید در رابطه با موضوع پادکست موردنظر اطلاعات کافی داشته باشند و علاوه بر اظهارنظرهای تخصصی، از توانایی داستان‌سرایی بالایی نیز برخوردار باشند.

مجری و گوینده رادیویی: یکی از شاخه‌های گویندگی، اجرای برنامه‌های زنده همانند رادیو است. در این نوع از گویندگی، متخصص باید تا حد زیادی به مهارت اجرا و بازیگری نیز مسلط باشد تا بتواند جذابیت را حفظ کند.

گوینده تلویزیون: گویندگان متخصص در این حوزه، فعالیت‌هایی از قبیل اعلام برنامه‌ها و یا تبلیغات تلویزیونی را به انجام می‌رسانند.

گویندگی با نریشن چه تفاوتی دارد ؟

نریشن یکی از شاخه‌های شش‌گانه گویندگی است. نوعی از گویندگی که با سرعت ثابت و لحنی عاری از هیجان و احساس اجرا می‌شود؛ اما در سایر شاخه‌های گویندگی، گوینده با صمیمیت بیشتر، احساس بیشتر و با فرازوفرود بیشتری گویندگی می‌کند.

بین صداگذاری و نریشن هم تفاوت‌هایی وجود دارد که ازجمله آن می‌توان به محل قرارگیری میکروفون اشاره کرد. به‌ عنوان‌ مثال برای گویندگی یک متن تبلیغاتی باید میکروفون بسیار نزدیک باشد تا اثرگذاری آن بیشتر باشد. باید توجه داشته باشید که نریشن حرفه‌ای تا 5 برابر اثر گذاری را بیشتر می‌کند.

وظایف یک گوینده حرفه‌ای

یک گوینده حرفه‌ای و باتجربه قبل از آن‌که وارد جلسه ضبط می‌شود باید روی موضوعات سخنرانی تحقیقات کافی انجام داده و اطلاعاتی را از پیش کسب می‌کند. همچنین از یک گوینده انتظار می‌رود از رویدادهای خبری روز و یا حوزه‌ی تخصصی خود مانند ورزش، سیاست و غیره اطلاعات کافی داشته و بتواند در طول یک برنامه، در رابطه با این موضوعات اظهارنظر تخصصی نماید.

علاوه بر این، ممکن است کارفرمایان در یک برنامه، از مهمانانی دعوت کرده باشند تا گوینده با آن‌ها گفت‌وگویی داشته باشند. برنامه‌ریزی متن گفت‌وگو نیز گاهی اوقات می‌تواند وظیفه‌ی گوینده حرفه‌ای باشد. بسیاری از گویندگان رادیو و تلویزیون در شبکه‌های اجتماعی نیز فعالیت گسترده‌ای دارند و می‌توانند برنامه‌هایی که در آن حضور داشته‌اند را در حساب‌های کاربری خود معرفی و تبلیغ کنند.

گوینده

ویژگی‌ها و مهارت‌های یک گوینده حرفه‌ای

  1. مهارت‌های گفتاری: مهم‌ترین مهارتی که در استخدام گوینده باید در نظر گرفته شود، فن بیان متقاضیان است. گویندگان باید صدای دلپذیری داشته باشند و بسیار کنترل‌شده و با زمان‌بندی و تلفظ مناسب صحبت کنند.

  2. مهارت‌های نوشتاری: اغلب گویندگان، محتوایی که قرار است به اجرا دربیاورند را خودشان نوشته و آماده می‌کنند. داشتن مهارت‌های نوشتاری نیز می‌تواند یکی دیگر از ویژگی‌های آن‌ها به‌حساب آید.

  3. مهارت تحقیق و جست‌وجو: یک گوینده حرفه‌ای باید در رابطه با موضوعات مهم روز تحقیق کند و از دانش کافی برخوردار باشد. در این صورت، قادر خواهد بود تا در جریان برنامه‌های خود در رابطه با موضوعات متفاوت، اظهارنظر کند.

  4. تسلط بر زبان و ادبیات: گوینده حرفه‌ای باید با واژه‌ها، ترکیب‌ها و نکته‌های ادبی آشنایی کامل داشته باشد و انتقال آن‌ها، در ذهن مخاطب تأثیر بگذارد. میزان رسمی و یا غیررسمی بودن لحن گوینده به اهداف کسب‌وکار و مخاطبان هدف آن بستگی دارد.

  5. مهارت‌ها کامپیوتری: یک گوینده حرفه‌ای، به‌ویژه گوینده رادیو، باید مهارت‌های کامپیوتری خود را تقویت کند و از کامپیوتر، ابزارهای میکس و مستر و دستگاه‌های مرتبط با پخش صدا آگاهی کامل داشته باشد.

  6. مهارت‌های بین فردی: گویندگان رادیو و تلویزیون باید بتوانند به‌خوبی با میهمانان و مخاطبان برنامه ارتباط برقرار کرده و از مهارت‌های ارتباطی خوبی بهره‌مند باشند.

  7. اعتمادبه‌نفس: استخدام شدن در این شغل می‌تواند برای متقاضیان بسیار رقابتی باشد. داشتن اعتمادبه‌نفس و حفظ خونسردی می‌تواند یک گوینده مبتدی را از حرفه‌ای متمایز کند.

تکنیک‌های گویندگی

همانطورکه میدانیم هر کاری تکنیک خاص خود را دارد که باید مهارت های لازم را برای آن داشته باشد.

هم‌زمان صحبت کردن و خواندن

این فن زمانی مهم است که متن یا شعری را باید از رو بخوانید. حفظ کردن شعر و یا متن هم می‌تواند مفید باشد اما باید به‌گونه‌ای برنامه‌ریزی کرد که به‌راحتی بتوان به متن مکتوب نگاه کرد و از درست بودن سخنان خود اطمینان حاصل کند.

بهتر است قبل از سخنرانی و یا گویندگی چندین بار متن را تمرین کنید تا اشراف کامل به جملات داشته باشید. زمانی که با متن کاملاً آشنا باشید، در حین صحبت کردن می‌توانید با مخاطبان خود ارتباط برقرار کنید و تعامل داشته باشید.

به این نکته هم باید توجه داشته باشید که صرفاً نباید به متن آماده‌ شده متکی باشد بلکه باید با شنوندگان ارتباط چشمی برقرار کنید، چرا که وقتی در عنوان گوینده ظاهر می‌شوید باید کاملاً نقشی اثرگذار داشته باشید. فقط از روی متن چیزی خواندن و بی‌حس جملات را پشت سر هم‌ ردیف کردن هیچ فایده‌ای ندارد.

سخنرانی

کنترل بلندی، سرعت و لحن صدا

برای داشتن فن بیان و گویندگی خوب باید سرعت، لحن و بلندی صدای‌تان را به‌خوبی کنترل کنید. برای مثال اگر فقط با لحنی یکنواخت صحبت کنید، مخاطب خود را خسته می‌کنید. هرچقدر هم که محتوای کلام شما جالب باشد بازهم تفاوتی نخواهد کرد و مخاطبان با شما همراه نخواهند شد.

لحن شما باید با لحن جاری در داستان تناسب داشته باشد. وقتی داستانی حماسی تعریف می‌کنید بازمانی که داستان شما شعری طنزآمیز است، کاملاً متفاوت خواهد بود. باید بتوانید با توجه به متنی که از آن حرف می‌زنید و آن را تعریف می‌کنید، لحنی درخور و متناسب داشته باشید.

همانطورکه گفتیم در گویندگی باید سرعت کلام خود را کنترل کنید، چراکه شمرده صحبت کردن باعث می‌شود تا مخاطب را با خود همراه سازید و به او اجازه دهید که درک بهتری از مضمون حرف‌هایتان پیدا کند. علاوه بر این، در سخنرانی و رعایت فن بیان و گویندگی، باید صدایی رسا و واضح داشته باشید اما یادتان نرود که نباید فریاد بکشید. نفس عمیق بکشید و از دیافراگم صحبت کنید.

واضح صحبت کنید

برخی از افراد واضح و شفاف صحبت نمی‌کنند. شما باید مطمئن باشید که مخاطب صحبت‌هایتان را به‌خوبی درک می‌کند پس، از آهسته و زیرلب صحبت کردن و نامفهوم بودن کلمات پرهیز کنید. همچنین سعی کنید صداها را به‌درستی ادا کنید. مثلاً برخی از کلمات و یا حروف نیاز به تأکید بیشتری دارد در این صورت با تأکید روی حروف باعث می‌شود تا واضح‌تر صحبت کنید.

همچنین کلمات را درست تلفظ کنید. باید معانی واژگانی را که در شعر یا متن سخنرانی و داستان وجود دارند، بدانید. در هنگام صحبت کردن نباید زیاد وقفه داشته باشید؛ مثلاً از گفتن واژگانی که عدم تسلط شما را می‌رساند مثل اممم… بپرهیزید. این کار باعث می‌شود تا حواس مخاطب نیز پرت شود و دیگر به شما توجه نداشته باشد.

صحبت کردن

تاکید بر قسمت‌های مناسبی از صحبت‌

اگر می‌خواهید مطمئن باشید که مخاطب مهم‌ترین بخش‌های کلامتان را درک می‌کند، باید از صدای خود کمک بگیرد و تأکیدهای لازم را با صدای‌تان نشان بدهید. برای تأکید بر قسمت‌های مهم موردنظر خود، می‌توانید اندکی صدای‌تان را پایین بیاورید و سپس آن را بالا ببرید. این روش برای تحریک مخاطب بسیار مناسب است. اگر آهسته‌تر و با دقت بیشتری هم‌صحبت می‌کنید، حواستان به یکدستی کلامتان باشد.

مکث و توقف در نقاط مناسب

باید حواستان باشد که در روایت کردن سرعت زیادی نداشته باشید. با این کار مخاطب به شما گوش نخواهد کرد و نمی‌تواند درکی ازآنچه می‌گویید داشته باشد.

بعد از بخشی از صحبتتان، کمی مکث کنید تا به مخاطب خود اجازه‌ ابراز واکنش بدهید. همچنین علائم نوشتاری هم کمک شایانی در ایجاد مکث‌های به‌موقع می‌کنند؛ مثلاً در متن و شعری که می‌خوانید وجود کاما باعث می‌شود تا به‌ موقع متوقف شوید.

سخنرانی

توصیف صحیح موقعیت

وقتی چیزی را روایت می‌کنید، باید موقعیتی را که در آن شکل می‌گیرد، به‌ خوبی و درستی شرح بدهید. به‌ گونه‌ای که مخاطب خود را در بطن آن موقعیت احساس کند. می‌توانید پیش‌زمینه‌ای برای تعریف روایت آماده کنید. همچنین اگر داستانی که تعریف می‌کنید در گذشته رخ‌ داده است، بهتر است آن را به زمان حال تعریف کنید. با این کار مخاطب، بهتر با آن ارتباط برقرار می‌کند و سریع‌تر با داستان مأنوس می‌شود.

طراحی ساختار مناسب برای داستان

زمانی که داستانی تعریف می‌کنید باید به ساختار آن دقت کنید باید به‌ گونه‌ای ساختار آن را تنظیم کنید که برای مخاطب جذاب باشد. فرقی نمی‌کند که داستان درباره‌ چیست. در هر حال باید در ساختار آن روابط علت و معلولی وجود داشته باشد؛ یعنی باید در روایت شما اتفاقی رخ بدهد که نتیجه و خروجی آن چیز دیگری است. نقطه شروع تضاد و تعارض در داستان را سریعاً معرفی کنید. مدام حاشیه نروید و زودتر قسمتی را که موجب پیش‌آمده‌ای بعدی می‌شود شرح دهید. باید سریع به قلب ماجرا بروید.

طراحی ساختار

جزئیات مناسب

بیان جزئیات مناسب می‌تواند داستان شما را شگفت‌انگیز کند و یا به‌ کلی آن را خراب کند. مثلاً اگر از جزئیات زیاد صحبت کنید مخاطب را گیج و خسته می‌کنید اگر هم در بیان جزئیات خسّت به خرج دهید، مخاطب به‌اندازه‌ کافی در حال و هوای قصه قرار نخواهد گرفت. بلکه باید به جزئیاتی پرداخت که در شکل‌گیری داستان نقش اصلی دارد. در صحبت‌های خود می‌توانید از جزئیات طنزآمیز استفاده کنید، در این صورت باید اعتدال را رعایت کنید. همچنین در بیان جزئیات از ابهام بپرهیزید. حتماً جزئیاتی را که برای درک داستان مهم هستند، بازگو کنید و اجازه ندهید که مخاطب گیج شود.

حفظ پیوستگی و یکدست بودن داستان

باید یکدستی داستان را حفظ کنید. مثلاً ممکن است داستانی را روایت کنید که در آن وقایع هیجان‌انگیز و عجیبی رخ می‌دهد تا زمانی‌ که پیوستگی در کلامتان منعقد شود، داستان برای مخاطب باورپذیر خواهد بود اما اگر در میان داستانی واقعی و عادی، صحبت سفینه‌ها و فضاپیماها را پیش بکشید، قطعاً رشته‌ی افکار و عقاید مخاطب را پاره خواهید کرد.

صحبت کردن

مدت‌زمان مناسب روایت

از عوامل دیگر فن بیان می‌توان به مدت‌ زمان لازم مناسب برای صحبت کردن اشاره کرد. مثلاً هر چقدر داستان و روایت شما کوتاه‌تر باشد، مدیریت سرعت، لحن، جزئیات و… برایتان ساده‌تر خواهد بود. به‌ویژه برای کسانی که به‌ تازگی شروع به سخنرانی و… می‌کنند، انتخاب مدت‌ زمان کوتاه‌تر برای داستان و… ساده‌تر و بهتر است. اگر داستان شما بلند و طولانی است، باید مطمئن شوید که این طولانی بودن از ملزومات قصه است. در غیر این‌ صورت باید از جزئیات بیهوده و ذکر موارد غیرضروری بپرهیزید.

اشتباهات رایج در فن بیان و گویندگی

اگر می‌خواهید فن بیان قوی داشته باشید و به زیبایی سخن بگویید، لازم است که اشتباهات رایج را بشناسید و از آن‌ها پرهیز کنید.

عدم کنترل صدا

از اشتباهات رایجی که بیشتر مردم در فن بیان رعایت دچار آن می‌شوند، یکنواختی و بالا بودن سرعت حرف زدن است. این 2 مسئله باهم رخ می‌دهند، به این دلیل که وقتی تند صحبت می‌کنید، قادر به تغییر لحن خود نیز نیستید. نمی‌توانید انتظار داشته باشید که با سرعت نور صحبت کنید و صدایتان را نیز در نقاط مختلف روایت تغییر بدهید. اگر از اینکه تند صحبت می‌کنید نگران هستید، باید حواستان به تنفس و وقفه‌ها باشد. وقتی نفس‌های عمیق و آرام نکشید، تند صحبت خواهید کرد و وقتی تند صحبت کنید، مخاطب نمی‌تواند با شما همراهی کند.

استودیو

باید بتوانید لحن و ترکیب واژه‌ها را به‌خوبی ادا کنید. حواستان به بخش‌ها و هجاها باشد. با این کار لحن و آهنگی یکنواخت نخواهید داشت و حتی اگر داستانی که می‌گویید چندان جالب نباشد، مخاطب کماکان با شما همراه خواهد شد.

حاشیه سرایی

مشکل رایج دیگر در صحبت کردن بیشتر افراد، حاشیه رفتن است. گاهی اوقات، صحبت کردن درباره‌ی حواشی علمی و خنده‌دار مشکلی ایجاد نمی‌کند ولی در غیر این‌ صورت باید از جوانب و نکات غیرضروری بپرهیزید. همچنین نباید خیلی مقدمه‌ چینی کنید و در طول تعریف کردن داستان نیز مدام به حواشی مختلف سرکشی نکنید سریعاً به سراغ اساس و استخوان‌بندی اصلی داستان بروید.

بازگو کردن نتیجه‌گیری اخلاقی و تفاسیر شخصی

وقتی داستانی را روایت می‌کنید، چه مربوط به خودتان باشد و چه مربوط به شخصی دیگر، لازم نیست که مرتباً نتیجه‌گیری‌های اخلاقی و تفاسیر شخصی داشته باشید. داستان‌ها بر اساس حقایقی روایی شکل‌گرفته‌اند. این حقایق در پایان خود به‌طور غیرمستقیم مفاهیم درونی و نتیجه‌گیری‌های اخلاقی را به مخاطب القا خواهند کرد.

گفتگو گروهی

ضرورت سفارش گویندگی

با رشد تکنولوژی و گرایش تمامی کسب‌وکارها به سمت دیجیتال مارکتینگ، تولید محتوا و تبلیغات ویدیویی بیش‌ از پیش موردتوجه مردم قرار گرفته است. آن چیزی که در فیلم‌های تبلیغاتی اهمیت بسیار زیادی دارد گویندگی نریشن است.

گویندگی

همانطورکه گفتیم یک نریشن مناسب می‌تواند اثرگذاری تبلیغ ویدیو شما را تا 5 برابر افزایش دهد. گویندگی یک ابزار تبلیغاتی مناسب است و به فیلم تبلیغاتی شما جان و روح می‌دهد و باعث می‌شود به اهداف تبلیغاتی خود دست‌ یابید. این روزها در شبکه‌های اجتماعی بسیار دیده‌ایم که ویدیوهای انیمیشن بسیار معمولی با طراحی ضعیف و بسیار ساده وقتی با یک نریشن خاص و جذاب همراه می‌شوند وایرال شده و میلیون‌ها کاربر این ویدیوها را مشاهده می‌کنند. اینجا نتیجه یک نریشن تبلیغاتی حرفه‌ای را واضح‌تر مشاهده می‌کنیم.

وب سایتهای زیادی هم‌اکنون در حال تولید محتوای متنی برای افزایش مخاطب هستند که اگر این مقالات را با یک نریشن حرفه‌ای تبدیل به پادکست کنند بازدید چند برابری را تجربه خواهند کرد.

مزایای گویندگی و تولید محتوای صوتی

محتوای صوتی به دلیل ایجاد ارتباط صمیمی و دوستانه با مخاطب نسبت به متن اثرگذاری بیشتری دارد و این موضوع طی انجام تحقیقات توسط روانشناسان ثابت شده است که صوت و صدا می‌تواند حس بهتری را در مخاطب ایجاد کند و به او کمک کند که مطلب را بهتر متوجه شود در صورتی‌که نوشته‌ها این ویژگی را ندارند همچنین مزیت دیگر محتوای صوتی هزینه پایین‌تر نسبت به محتوای ویدیویی است. پس شما می‌توانید به کمک محتوای صوتی کسب‌وکار خود را گسترش دهید و هم می‌توانید محصولات و خدمات خود را بهتر معرفی کنید همچنین با محتوای صوتی می‌توانید بازدید بیشتری از سایت خود داشته باشید که این موضوع در ارتقای رتبه سایت شما و همچنین برای دیده شدن در صفحات اول گوگل تأثیر بسزایی خواهد داشت.

پلی (play)

انواع سفارش گویندگی

نریشن و خدمات گویندگی انواع مختلفی دارد که ما در اینجا بر اساس اینکه گویندگی در کجا مورداستفاده قرار می‌گیرد دسته‌بندی کرده‌ایم و به شرح زیر است:

گویندگی نریشن: گویندگی نریشن خواندن متن نریشن است گه گوینده با آهنگی خاص فارغ از هرگونه احساس و هیجان متن نریشن را می‌خواند. اگر متنی دارید و می‌خواهید به نریشن تبدیل کنید سفارش گویندگی نریشن بدهید.

گویندگی کتاب صوتی: با گرایش بیشتر مردم به فضای دیجیتال کتاب‌های صوتی جای کتاب‌های چاپی را گرفته‌اند. اگر تمایل دارید کتاب چاپی را به کتاب صوتی تبدیل کنید سفارش گویندگی کتاب صوتی بدهید.

گویندگی رادیو: همانطور که از اسمش پیداست این نوع گویندگی ها بیشتر در زمینه رادیو فعالیت می کنند.

گویندگی تلویزیون: در این نوع از گویندگی، گوینده باید ماهر و آشنا به دوربین باشد تا از هر گونه اشتباه جلوگیری شود و در خورجی بهترین گویندگی را داشته باشیم.

گویندگی تیزر تبلیغاتی: همان‌طور که اسم این نوع گویندگی پیداست گویندگی تیزر تبلیغاتی برای اثربخش کردن یک فیلم یا تیزر تبلیغاتی مورداستفاده قرار می‌گیرد و نتایج تحقیقات نشان داده که یک فیلم تبلیغاتی با نریشن حرفه‌ای تا 5 برابر اثربخش بیشتری نسبت به ویدیوی بدون نریشن دارد. اگر فیلم تبلیغاتی دارید و نریشن نیاز دارید سفارش گویندگی تیزر تبلیغاتی بدهید.

گویندگی موشن گرافیک: موشن گرافیک نوعی از فیلم تبلیغاتی است که به‌صورت دوبعدی بوده و به‌صورت گرافیکی یک مفهوم را به مخاطب منتقل می‌کند. اگر برای موشن گرافی خود به دنبال نریشن هستید سفارش نریشن موشن گرافیک بدهید.

گویندگی انیمیشن: انیمیشن‌ها با گویندگی جان تازه‌ای می‌گیرند همه ما صدای شخصیت‌های معروف انیمیشن را کاملاً به خاطر داریم و حتی گاهی اوقات صدای آن‌ها را تقلید می‌کنیم. اگر انیمیشنی دارید و نیاز به گویندگی دارد سفارش گویندگی انیمیشن بدهید.

گویندگی پادکست: با رشد فضای تولید محتوا استفاده از پادکست بسیار زیاد شده است. پادکست‌ها سلسله فایل‌های صوتی هستند که در وب سایتها و شبکه‌های اجتماعی ارائه می‌شوند. این پادکست‌ها غالباً در اینستاگرام، تلگرام و وبسایت ارائه می‌شوند. برای تولید محتوای صوتی یا پادکست نیاز به گوینده دارید.

صداگذاری فیلم آموزشی، انگیزشی، علمی: اگر فیلمی دارید و نیاز به صداگذاری آن دارید یا ویدیویی آموزشی لاتین را ترجمه کرده‌اید و به نریشن نیاز دارید سفارش صداگذاری فیلم بدهید

تعرفه خدمات گویندگی و تولیدمحتوای صوتی

تعرفه و هزینه گویندگی و نریشن به عوامل به مختلف زیادی بستگی دارد مواردی همچون حجم کار، نوع گویندگی، انتخاب صدای گوینده و موارد دیگر. موضوعی قابل‌ توجه این است که بیشتر گویندگان در منزل یا استودیوی خانگی گویندگی می‌کنند.

از آنجایی‌که موسسه مترجمین اشراق یک شرکت قوی در حوزه ترجمه است، به همین دلیل به زبان‌های روز دنیا گوینده وجود دارد و می‌توانیم گویندگی‌های موردنظر شما را به زبان‌های انگلیسی، عربی، فرانسه، ترکی و هندی ارائه دهیم. اگر تمایل به تبلیغات بین‌المللی دارید می‌توانید سفارش گویندگی به زبان‌های مختلف را درخواست کنید.

هزینه

کاربرانی که می‌خواهند قبل از ثبت سفارش گویندگی خود از میزان هزینه و نحوه محاسبه آن اطلاعاتی داشته باشند. برای اطلاع از هزینه سفارش گویندگی خود می‌توانید به‌راحتی با وارد کردن اطلاعات در جدول زیر به صورت رایگان اقدام کنید.

همانطورکه گفتیم عوامل مختلفی در یک گویندگی دخیل هستند درنتیجه هزینه آن به عوامل مختلفی بستگی دارد. در شبکه مترجمین اشراق هزینه گویندگی و تولید محتوای صوتی بر اساس موارد زیر انجام می‌پذیرد:

تعداد کلمات

اصلی‌ترین عامل در تعیین قیمت گویندگی و محتوای صوتی تولیدشده، تعداد کلمات محتوا است.

کیفیت گوینده محتوا

سه مدل گوینده نیمه‌حرفه‌ای، حرفه‌ای و صدا آشنا برای گویندگی محتوای صوتی تعریف می‌شود. بالاترین کیفیت توسط گویندگان باسابقه و صداهای نام‌آشنا انجام می‌شود.

گوینده نیمه حرفه ای: در این مدل گوینده بوسیله موبایل محتوای صوتی را ضبط می کند. این نوع محتوا مناسب کاربردهای نیمه حرفه ای مانند آموزش های ساده و کوتاه، تیزر های تبلیغاتی و ... است که صرفا برای کسب و کارهای کوچک و تازه تاسیس مناسب می باشد.

گوینده حرفه ای: در این مدل گوینده در استودیوی خانگی اقدام به ضبط محتوای صوتی می کند. این نوع محتوا برای کاربردهای حرفه‌ای مانند ضبط کتاب صوتی و پادکست‌های خانگی، ضبط صدا برای تلفن گویا، دستگاه‌های نوبت‌دهی، تبدیل متن یا داستان به صوت و ... مناسب می باشد.

گوینده صدا آشنا: در این مدل گوینده در استودیوی حرفه‌ای محتوای صوتی را ضبط خواهد کرد. این نوع محتوا نیز برای کارهای فوق حرفه‌ای مانند کتاب صوتی با کیفیت بین‌المللی، کتاب های شعر و کودک، صداگذاری شخصیت در بازی‌های کامپیوتری و موبایلی، آگهی تبلیغاتی، کلیپ‌های تبلیغاتی، دوبله فیلم‌ و سریال مناسب می باشد.

زمان تحویل

میزان فوریت در سفارش عامل دیگری در تعیین هزینه است. در صورت نیاز کاربر به گویندگی و تولید محتوای صوتی در زمان بسیار کوتاه هزینه بیشتری نیز دریافت می‌شود.

نوع محتوای صوتی

در شبکه مترجمین اشراق انواع محتوای صوتی شامل: پادکست، کتاب و انواع متون، محتوای آموزشی، محتوای سخنرانی، گویندگی و پیام‌های صوتی ارائه خدمات می دهد که هزینه هر کدام متفاوت از بقیه محاسبه می‌شود.

زمینه تخصصی محتوا

زمینه تخصصی متن از دیگر عوامل تأثیرگذار در تعیین قیمت است بدین‌صورت که گویندگی و محتوای تولیدی در صورتی‌که تخصصی باشد هزینه بیشتری نسبت به محتوای عمومی دارد.

نکته: همچنین بسته به زمان و نوع سفارش و وضعیت کاربر، تخفیفاتی از قبیل حجمی، کاربری و مناسبتی نیز به سفارشات گویندگی و تولید محتوای صوتی تعلق می‌گیرد که در تعیین هزینه تأثیرگذار است.

تضمین کیفیت در گویندگی و تولید محتوای صوتی

با سفارش گویندگی در موسسه مترجمین اشراق خیال شما راحت است. چرا که مترجمین اشراق خدمات خود را به صورت صد درصد گارانتی کرده‌ است، در هر صورت از کار ناراضی بودید‌ ما رضایت شما را فراهم می‌کنیم و اصلاحات و تغییرات به‌صورت رایگان برای شما انجام خواهد شد. با در اختیار داشتن گویندگان حرفه‌ای به شما اطمینان می‌دهیم بهترین کار را به شما تحویل می‌دهیم.

پس اگر برای توسعه کسب‌وکارتان در فضای دیجیتال به دنبال سفارش گویندگی یا همان سفارش نریشن هستید. شبکه مترجمین اشراق به شما کمک می‌کند تا بهترین گویندگی را انتخاب کنید و با یک مشاوره رایگان با خیال راحت خدمات گویندگی خود را درخواست دهید. همین حالا با ما تماس بگیرید یا فرم سفارش نریشن را تکمیل کنید.

ایزو 9001

مراحل سفارش گویندگی و تولید محتوای صوتی

ثبت سفارش آنلاین گویندگی و یا تولید محتوای صوتی

یک پروژه گویندگی و یا تولید محتوای صوتی ایجاد کرده و فایل متن و سایر اطلاعات موردنیاز به همراه توضیحات احتمالی را ارسال می کنید

 ثبت سفارش

مشاهده جزئیات سفارش و پرداخت هزینه

در ادامه تمام جزئیات مربوط به سفارش خود را مشاهده کرده و در صورت تایید هزینه سفارش را پرداخت می کنید.

پرداخت هزینه

تولید فایل صوتی و ویرایش نهایی فایل

فایل صوتی با توجه به کیفیت انتخابی تولید می شود و همچنین فایل صوتی ضبط شده طبق خواسته های مشتری ویرایش می شود.

تولید گویندگی

تحویل فایل گویندگی و یا محتوای صوتی نهایی

فایل صوتی بعد از اتمام مراحل ضبط و ویرایش با توجه به زمانبندی انتخاب شده سر موعد مقرر به شما تحویل داده می شود.

تحویل

شبکه مترجمین اشراق

خدمات گویندگی و تولید محتوای صوتی شبکه مترجمین اشراق

واضح است که گویندگی نیازمند تخصص خاص خود و تسلط بر راهکارهای جذب مخاطب و آشنایی با کسب‌وکارهای مختلف است. شبکه مترجمین اشراق به کمک ماهرترین گویندگان و متخصص آماده خدمت‌رسانی به رونق کسب‌وکار شماست.

همواره به خاطر داشته باشید شغل و زمینه فعالیت شما هر چه که باشد، برای پیشرفت نیاز به معرفی خود با گویندگی و یا تولید محتوای صوتی باکیفیت دارید. شما باید یقین پیدا کنید که پیام شما را همه مخاطبین هدفتان خواهند شنید. این امر تنها با گویندگی هوشمندانه امکان‌پذیر است. پس‌ گویندگی خود را به ما بسپارید و آینده کاری خود را تضمین کنید.

لطفا امتیاز خود را ثبت کنید
1 5
(امتیاز 0 توسط 0 نفر)
  ارسال به دوستان:

سوالات متداول

1. گویندگی و روخوانی در چه مواردی کاربرد دارد؟
2. گویندگی و روخوانی متن در چه زبان‌های انجام می‌شود؟
3. کیفیت صوتی صدای خروجی به چه صورت است؟
4. هزینه گویندگی و تولید محتوای صوتی چقدر است؟
5. آیا پس از تحویل سفارش اصلاح رایگان هم صورت می گیرد؟
6. آیا امکان گویندگی و تولید محتوای فوری وجود دارد؟
7. به راهنمایی و مشاوره بیشتر نیاز دارید؟
پرسش ها و دیدگاه های کاربران
سوال یا دیدگاه شما
اختیاری
اختیاری (نمایش داده نخواهد شد)
ضروری

نحوه دریافت آنلاین تاییدیه تحصیلی دانش آموزی برای مدارک تحصیلی
نحوه دریافت آنلاین تاییدیه تحصیلی دانش آموزی برای مدارک تحصیلی
دارالترجمه رسمی انگلیسی در همدان؛ فوری و آنلاین
دارالترجمه رسمی انگلیسی در همدان؛ فوری و آنلاین
دارالترجمه رسمی عربی در همدان؛ فوری و آنلاین
دارالترجمه رسمی عربی در همدان؛ فوری و آنلاین
دارالترجمه رسمی ترکی آذربایجانی در همدان؛ فوری و آنلاین
دارالترجمه رسمی ترکی آذربایجانی در همدان؛ فوری و آنلاین
دارالترجمه رسمی ترکی استانبولی در زنجان؛ فوری و آنلاین
دارالترجمه رسمی ترکی استانبولی در زنجان؛ فوری و آنلاین
دارالترجمه رسمی فرانسه در زنجان؛ فوری و آنلاین
دارالترجمه رسمی فرانسه در زنجان؛ فوری و آنلاین
دارالترجمه رسمی ترکی آذربایجانی در شیراز؛ فوری و آنلاین
دارالترجمه رسمی ترکی آذربایجانی در شیراز؛ فوری و آنلاین
صفر تا صد دریافت سابقه بیمه بارکددار از سایت تامین اجتماعی+عکس
صفر تا صد دریافت سابقه بیمه بارکددار از سایت تامین اجتماعی+عکس
دارالترجمه رسمی فرانسه در اصفهان؛ فوری و آنلاین
دارالترجمه رسمی فرانسه در اصفهان؛ فوری و آنلاین
دارالترجمه رسمی ترکی استانبولی در اصفهان؛ فوری و آنلاین
دارالترجمه رسمی ترکی استانبولی در اصفهان؛ فوری و آنلاین
دارالترجمه رسمی ترکی آذربایجانی در اصفهان؛ فوری و آنلاین
دارالترجمه رسمی ترکی آذربایجانی در اصفهان؛ فوری و آنلاین
دارالترجمه رسمی ترکی آذربایجانی در بجنورد؛ فوری و آنلاین
دارالترجمه رسمی ترکی آذربایجانی در بجنورد؛ فوری و آنلاین
دارالترجمه رسمی ترکی آذربایجانی در اردبیل؛ فوری و آنلاین
دارالترجمه رسمی ترکی آذربایجانی در اردبیل؛ فوری و آنلاین
دارالترجمه رسمی ترکی آذربایجانی در تهران؛ فوری و آنلاین
دارالترجمه رسمی ترکی آذربایجانی در تهران؛ فوری و آنلاین
دارالترجمه رسمی ترکی آذربایجانی در مشهد؛ فوری و آنلاین
دارالترجمه رسمی ترکی آذربایجانی در مشهد؛ فوری و آنلاین
دارالترجمه رسمی ترکی آذربایجانی در کرمان؛ فوری و آنلاین
دارالترجمه رسمی ترکی آذربایجانی در کرمان؛ فوری و آنلاین
دارالترجمه رسمی عربی در اهواز؛ فوری و آنلاین
دارالترجمه رسمی عربی در اهواز؛ فوری و آنلاین
دارالترجمه رسمی عربی در بیرجند؛ فوری و آنلاین
دارالترجمه رسمی عربی در بیرجند؛ فوری و آنلاین
دارالترجمه رسمی عربی در اراک؛ فوری و آنلاین
دارالترجمه رسمی عربی در اراک؛ فوری و آنلاین
دارالترجمه رسمی عربی در اردبیل؛ فوری و آنلاین
دارالترجمه رسمی عربی در اردبیل؛ فوری و آنلاین
دارالترجمه رسمی عربی در مشهد؛ فوری و آنلاین
دارالترجمه رسمی عربی در مشهد؛ فوری و آنلاین
دارالترجمه رسمی عربی در تهران؛ فوری و آنلاین
دارالترجمه رسمی عربی در تهران؛ فوری و آنلاین
دارالترجمه رسمی عربی در تبریز؛ فوری و آنلاین
دارالترجمه رسمی عربی در تبریز؛ فوری و آنلاین
دارالترجمه رسمی فرانسه در ارومیه؛ فوری و آنلاین
دارالترجمه رسمی فرانسه در ارومیه؛ فوری و آنلاین
دارالترجمه رسمی عربی در بجنورد؛ فوری و آنلاین
دارالترجمه رسمی عربی در بجنورد؛ فوری و آنلاین
دارالترجمه رسمی فرانسه در اردبیل؛ فوری و آنلاین
دارالترجمه رسمی فرانسه در اردبیل؛ فوری و آنلاین
دارالترجمه رسمی عربی در زنجان؛ فوری و آنلاین
دارالترجمه رسمی عربی در زنجان؛ فوری و آنلاین
دارالترجمه رسمی عربی در رشت؛ فوری و آنلاین
دارالترجمه رسمی عربی در رشت؛ فوری و آنلاین
دارالترجمه رسمی عربی در ساری؛ فوری و آنلاین
دارالترجمه رسمی عربی در ساری؛ فوری و آنلاین
دارالترجمه رسمی عربی در سمنان؛ فوری و آنلاین
دارالترجمه رسمی عربی در سمنان؛ فوری و آنلاین