پلیمرها مولکولهای طویل و بزرگی هستند که از به هم پیوستن واحدهای تکراری به نام مونومر تشکیل میشوند. واژه «پلیمر» از دو بخش یونانی polys به معنای بسیار و meros به معنی قسمت، پاره یا قطعه گرفتهشده است.
پلیمرها مولکولهای طویل و بزرگی هستند که از به هم پیوستن واحدهای تکراری به نام مونومر تشکیل میشوند. واژه «پلیمر » از دو بخش یونانی polys به معنای بسیار و meros به معنی قسمت، پاره یا قطعه گرفتهشده است. از اواسط قرن بیستم بشر ماهیت واقعی پلیمرها را کشف کرد و مطالعات فراوانی بر روی پلیمرها آغاز شد. پلیمرها را ازنظر اثرپذیری در برابر حرارت به دودسته گرمانرمها و گرماسختها میتوان تقسیم کرد. گرمانرمها، پلیمرهایی هستند که در اثر گرم کردن ذوب میشوند درحالیکه گرماسختها، پلیمرهایی هستند که در اثر گرما ذوب نمیشوند بلکه در دماهای بسیار بالا بهصورت برگشتناپذیری تجزیه میشوند.
پلیمرها به دودسته پلیمر طبیعی و پلیمر مصنوعی تقسیم میشوند.
پلیمرهای طبیعی پلیمرهایی هستند که از طبیعت به دست میآیند.انواع پلیمر طبیعی شامل موارد زیر هست.
نشاسته حاصل از گلوکز است و بهعنوان اندوخته غذایی در گیاهان مورداستفاده است.
سلولز پلیمر گلوکز است و ماده اصلی تشکیلدهنده گیاهان است.
پروتئین پلیمر حاصل از آمینواسیدهاست که بهطورمعمول از زنجیرهای بین ۲۰ تا ۱۰۰۰ اسیدآمینه تشکیلشده است.
اسیدهای نوکلئیک پلیمرهای ناشی از نوکلئوتیدها هستند؛ مانند دی ان ای DNA و آر ان ای RNA.
پلیمرهای مصنوعی ساخت دست بشر هستند مانند (پلاستیکها، لاستیکها، چسبها، رنگها، فومها، کامپوزیتها) پلیمرهای بازیابی شده که منشأ طبیعی داشتهاند؛ مانند نیترات سلولز، الیاف …
پلیمرها نقش اساسی در زندگی ما دارند. برخی از مهمترین پلیمرهای مورداستفاده در زندگی ما عبارتاند از: پلی آمیدها (نایلونها)، پلیاسترها (بهصورت الیاف در پوشاک و بهصورت صفحه در نوارها و فیلمها)، پلیاتیلنها (در صنایع بستهبندی) و پلی استیرل ها (در وسایل مختلف خانگی، نوری، اسباببازی). پلیمرها در پزشکی نیز کاربرد دارند. مثلاً دندان مصنوعی و لنزهای چشمی همه از مواد پلیمری ساخته میشوند. پلیمرها اغلب ویژگیهای جالب و منحصربهفردی را از خود نشان میدهند. سالانه میلیونها تن از پلیمرها در سراسر جهان تولید میشود که در صنایع مختلف (خودروسازی، ساختمانسازی، نفت و پزشکی) با فناوری پیشرفته مورداستفاده و بهرهبرداری قرار میگیرند.
شیمی آلی
شیمی آلی فلزی
شیمی دارویی
پتروشیمی
صنایع نفت
پلیمرها ترکیبات بسیار ویژهای هستند که مشابه مولکولهای کوچک رفتار نمیکنند و این رفتار صرفاً ناشی از این نیست که اندازهی مولکولی بزرگی دارند. در حقیقت این «اندازهی بزرگ»، سه ویژگی منحصربهفرد را موجب میشود که فقط در مولکولهای بزرگ دیده میشود.
پلیمرها گاهی اوقات بهطور منظمی آرایش مییابند که در این حالت پلیمر بلورین نامیده میشود. مواقع دیگر هیچ نظمی وجود ندارد و زنجیر پلیمر فقط تودهای بزرگ و درهم را تشکیل میدهد که پلیمر آمورف نامیده میشود
پلیمرهای از نوع ترموپلاستیک پس از شکلگیری میتوان ذوب و مجدداً تغییر شکل داد.
پلیمرها میتوانند نسبت به مواد شیمیایی بسیار مقاوم باشند.
پلیمرها میتوانند عایق الکتریکی و حرارتی باشند.
بسیاری از پلیمرها معمولاً از گاز طبیعی، زغالسنگ و نفت خام به دست میآیند.
برای ساخت تیوبهای پزشکی و کیسههای خون از PVC استفاده میشود.
راهاندازی كارخانههای تولید محصولات پلیمری.
ارائه خدمات مشاوره و طرحها به شركتهای مختلف خصوصی، پتروشیمی، صنایع نفت، صنایع نظامی، پزشكی، داروسازی و كشاورزی.
تدریس در دانشگاهها و پژوهشگاهها، در مقاطع بالاتر.
امروزه با رشد روزافزون علم و تکنولوژی نیاز به ترجمه تخصصی درتمامی رشته ها بخصوص رشته شیمی بیشتر شده است. شبکه مترجمین اشراق با ارائه خدمات ترجمه تخصصی این راه را برای شما هموارساخته است.