شیمیفیزیک شاخهای از دانش شیمی است که در آن، از قواعد و قوانین فیزیکی، برای حل مسائل شیمی استفاده میگردد؛ یعنی هدف از شیمیفیزیک، یادگیری قواعد نظری فیزیک در توجیه موضوع و مبحث شیمی است.
شیمی فیزیک شاخهای از دانش شیمی است که در آن، از قواعد و قوانین فیزیکی، برای حل مسائل شیمی استفاده میگردد؛ یعنی هدف از شیمیفیزیک، یادگیری قواعد نظری فیزیک در توجیه موضوع و مبحث شیمی است. برای آشنایی بیشتر با دانش شیمیفیزیک، بایستی با زیرشاخههای این دانش آشنا گردیم. شیمیفیزیک پایهایترین شاخه شیمی است. شاخهای که میتوان قانون گاه شیمی نامید. این دانش دارای دانشمندان بنامی چون گیبس، هلمهولتز، آرنیوس، نرنست، شرودینگر و غیره است. این علم با فیزیک رابطهای نزدیک دارد.
ارتباط شیمیفیزیک با سایر علوم، کاربردهای اقتصادی و اجتماعی این علم را بیان میکند. بهعنوانمثال، با مطالعه الکتروشیمی، به پایه و اساس پدیدههای طبیعی مانند خوردگی فلزات پی برده و میتوان از ضررهای اقتصادی و اجتماعی چنین پدیدههایی جلوگیری کرده یا این پدیدهها را به مسیری مفید برای جامعه سوق داد. علاوه بر آن، کاربرد قوانین ترمودینامیک مانند نقطه یوتکتیک در جلوگیری از ضررهای جانی و مالی پدیدههای طبیعی مانند یخبندان بعد از بارش برف، بسیار مفید است.
با توجه به نبودن مرز بین قوانین فیزیک و تحولات شیمیایی جایگاه خاص این بخش از علم مشخص است. همچنین فراموش نکنیم ازباطری ماشین تا گوشیهای هوشمند همگی با این علم طراحی شدند مثالهای دیگر شامل ساخت قطعات الکترونیکی نظیر ترانزیستور و غیره است که همگی توسط شیمی سطح و حالتجامد و قوانین شیمیفیزیک ساخته شدهاند یا طراحی سوخت موشک که از حیطه سینتیک شیمیایی و ترمودینامیک سرچشمه میگیرد درنتیجه این علم جایگاه بسیار مهمی در عرصه اقتصاد و پیشرفت علم و تکنولوژیایفا میکند. یکی دیگر از کاربردهای بسیار ارزشمند شیمیفیزیک پیدا کردن بهترین و بهصرفهترین روش برای تولید مواد شیمیایی مختلف است که از راه بررسی خصوصیات ترمودینامیکی و سینتیکی واکنشهای مختلف حاصل میشود. شاید مهمترین مثال برای آنکه یکی از حیاتیترین دستاوردهای دانشمندان است؛ و ادامه حیات انسان را با تأمین کود موردنیاز کشاورزی و درنتیجه مواد غذایی موردنیاز انسانها ممکن ساخته، تولید آمونیاک از راه فرایند هابر باشد که فریتس هابر به کمک این علم به آن دست پیدا کرد.
ترمودینامیک به بررسی خواص مایکروسکوپی مواد و قوانین مربوط به خواصی که برای انسان قابلفهمتر باشد میپردازد. ترمودینامیک به بخش میکروسکوپی مواد مربوط نمیشود بهطوریکه بسیاری از قوانین ترمودینامیکی قبل از کشف ذره و اتم بیان شده است.
سینتیک به بررسی واکنش های شیمیایی، مکانیسم و سرعت انجام واکنشها میپردازد. این زیرشاخه شیمیفیزیک نسبت بهزیرشاخههای دیگر کاربرد بیشتری در صنعت دارد مانند: طراحی راکتورهای صنعتی، کاتالیز واکنشهای شیمیایی، مطالعات بیوشیمیایی مخصوصاً در سرعت آنزیمها و…
مکانیک آماری به کمک قوانین میکروسکوپی ماده، آمار و احتمالات به خواص مایکروسکوپی ماده پی میبرد و راه ارتباطی بین کوانتوم و ترمودینامیک برقرار میکند. بهعنوانمثال معادله حالت گاز کامل در ابتدا ترکیبی از قوانین بویل، شارل و آووگادرو بهصورت تجربی بهدستآمده بود که با کمک مکانیک آماری با چند فرض ساده حالت گاز کامل قابلاثبات است.
کوانتوم به مطالعه و بررسی خواص میکروسکوپی (ذره، اتم، مولکول) میپردازد و تنها علمی است که میتواند دنیای میکروسکوپی را توجیه کند و مکانیک کلاسیک در بخش کوانتوم و خواص میکروسکوپی ناتوان است. شرودینگر و هایزنبرگ پایهگذارهای علم کوانتوم بودند که دانشمندانی چون فایمن، دیراک، اپتهایمر، بورن، دوبروی، پلانک و … نیز به مطالعه و گسترش این علم پرداختند.
شبکه مترجمین اشراق با تکیه بر مترجمین تخصصی توانسته است رضایت مشتریان را جلب کند. هدف از مجموعه شبکه مترجمین اشراق ارائه ترجمهای با کیفیت مناسب و در زمان مشخص است.