مجلات ISI رایگان یا همان جی سی ار به مجلاتی اطلاق می گردد که از درجه علمی و اعتبار خوبی برخوردار است. این مجلات هم به بار علمی مقاله و هم به نحوه نگارش مقاله اهمیت خاصی می دهند بنابراین هر مقاله ای نمی تواند در این نوع مجلات نمایه شوند.
مجله های isi مقالاتی را منتشر می سازند که به لحاظ سطح علمی دارای استانداردهای لازم از نظر مؤسسه علمی تحقیقاتی هستند که پایگاه نمایه گری و فهرست نگاری ISI را اداره می کنند. مجلات isi در وب سایت تامسون رویترز نمایه می شوند و هر مجله ای نمی تواند معیارهای لازم برای نمایه شدن را برآورده سازد. در این میان برخی از این مجلات isi رایگان منتشر می گردند و برخی دیگر نیز با دریافت پول از جانب مؤلف زمینه انتشار مقاله را فراهم می سازند. ولی نکته مهم اینجاست که این مجلات در هر دو صورت دارای درآمدهای اختصاصی خودشان هستند.
موسسه ISI که مخفف کلمه Institute For Scientific Information می باشد و به موسسه اطلاعات علمی» مشهور است در سال ۱۹۶۰ توسط یوجین گارفیلد که مدرک دکترای شیمی از دانشگاه پنسیلوانیا داشت تأسیس شد. موسسه ISI در سال ۱۹۹۲ به خاطر بیماری یوجین گارفیلد به شرکت تامسون فروخته شد (Thomson). شرکت تامسون در سال ۲۰۰۲ شرکت رویترز را نیز خریداری کرده و شرکت تامسون رویترز (Thomson Reuters) تشکیل شد که دفتر مرکزی اش در نیویورک قرار دارد. دیوید تامسون رییس این شرکت را با ۱۹ میلیارد دلار سرمایه در سال ۲۰۱۰ در رده بیستم میلیاردرهای دنیا قرار گرفت. موسسه ISI سابق یا تامسون رویترز فعلی در سال ۲۰۱۱ معادل ۱۲ میلیارد و ۹۰۰ میلیون درآمد داشته و ۶۰ هزار کارمند در بیش از ۱۰۰ کشور جهان دارد.
دریافتی های مجلات آی اس آی بنا بر نوع خاص خودشان و استلزاماتی که دارند متفاوت است. برخی از این مجلات حق انتشار یا publication fee را از خود مؤلف دریافت می کنند. این نوع مجلات دارای قواعد سختگیرانه در حوزه داوری نیستند. اکثر این طبقه از مجلات دارای impact factor نیستند یعنی ضریب تأثیرگذاری علمی آن ها اندک است و از اینرو قابل ارزیابی نیستند. فقط از بُعد نمایه شدن مقالات این مجلات اهمیت دارند و بر این اساس می توان این مجلات را برای کسانی مناسب دانست که قصد انتشار مقالات در سطح فوق لیسانس را دارند. یکی دیگر از مزایای خاص این نوع مجلات برخورداری این مجلات از تعدد و فرآوانی است و از اینرو مؤلف انتخاب های بسیاری را پیش رو دارد. دسته دیگر از این نوع مجلات به صورت رایگان منتشر می شوند و پول انتشار از مخاطب دریافت می شود. حال پرسش این است که چرا؟
مجله های ISI پولی عموماً توسط مؤسساتی منتشر می شوند که بیشتر قصد درآمدزائی دارند تا ارتقاء سطح علوم. این مؤسسات و پژوهشگاه ها با انتشار این نوع مجلات در تلاش هستند تا فضائی را برای آن دسته از محققینی باز کنند که به هر دلیلی توان نگارش مقالاتی در سطح مجلات دارای ضریب تأثیرگذاری را ندارند. این دلایل میتواند در سطوح مختلفی مورد بررسی قرار گیرد. اما مجلات رایگانISI که به مجلات JCR شهرت دارند مجلاتی هستند که فقط مقالات و تحقیقات سطح بالا را منتشر می سازند و از اینرو تأثیرگذاری آن ها به صورتی ملموس قابل اندازه گیری است و به همین دلیل دارای ضریب تأثیرگذاری یا IF هستند. دریافتی های این نوع مجلات عموماً از افراد حقیقی یا مؤسسات حقوقی ای است که تمایل به استفاده از مطالب منتشر شده در این مجلات را دارند. اینترنت یکی از دریچه های اطلاعاتی مهم در دنیای امروز است. افرادی که در حوزه های تحقیقاتی مختلف فعالیت می کنند با استفاده از سرچ های اینترنتی می توانند به فهرست های معتبر ژورنال های isi دسترسی پیدا کنند.
مجلات ISI رایگان یا JCR به صورت دائم توسط مراکز اعتبارسنجی مرتبط با پایگاه استنادی ISI رصد می شوند و کمترین لغزشی از سوی این نوع مجلات پذیرفتنی نیست. طبیعت این نوع مجلات آن است که باید مقالاتی را منتشر سازند که از کیفیت بالائی برخوردار هستند. به طور کلی این نوع مجلات مقالات را عموماً به زبان انگلیسی منتشر می سازند و از زبان های دیگر به ندرت استفاده می کنند. دلیل این کار مقبولیت این زبان در پژوهش های علمی است. با توجه به این نکات باید یادآور شویم که این نوع مجلات از پروسه داوری بسیار پیچیده ای نیز برخوردار هستند و کمترین اغماض را نمی توان از جانب ایشان در زمینه پذیرش مقاله مشاهده کرد. یکی دیگر از ویژگی های این نوع مجلات آن است که مقالاتی که در آن ها منتشر می گردند دارای نظم منطقی و نوشتاری بسیار بالائی هستند. یعنی در کمترین حجم بیشترین ایده پردازی صورت می پذیرد.
طبیعتاً کسانی می توانند در این نوع مجلات مقاله منتشر سازند که از وثاقت و تلائم ساختاری مقاله خودشان اطمینان لازم را دارند. به بیان دیگر، مقاله ای که در این نوع مجلات منتشر می گردد نوعاً مقاله ای است که از روی تحقیق و در راستای پاسخ دادن به یک یا مجموعه ای از سؤالات مشخص به نگارش درآمده است. مسأله داشتن یکی از ویژگی های اساسیِ مجلات isi رایگان است. مسأله چیست؟ مسأله یعنی پرسشی که در پی یافتن یک سرنخ برای خروج از یک موقعیت بحرانی در حوزه ذهن و عین است. این تعریف به خوبی نشان می دهد که این نوع تألیفات طبیعتاً باید مسبوق به تفکر باشند. و بدون تفکر نمی توان چنین مقالاتی را اصولاً تألیف کرد. با عنایت به این موضوع انتظار می رود مؤلفین این نوع مجلات از سطح علمی بسیار بالائی برخوردار باشند و طبیعتاً انتظار آن است که این مؤلفین از میان اساتید و متخصصین برجسته در زمینه های مختلف علمی باشند.
این نوع مجلات به لحاظ ذاتی به گونه ای هستند که اصولاً رایزنی با این مجلات برای تسهیل پروسه داوری بسیار دور از ذهن است چون اگر در اصل این مجلات به چنین کاری روی آورند دیگر امکان نمایه شدن در پایگاه های استنادی بزرگ و معتبر را از دست می دهند. اصولاً هر جا هم که بحث رایزنی با این نوع مجلات مطرح میشود نوعی لاف و دروغگوئی در کار است و نباید فریب این نوع تبلیغات را خورد. این واقعیت ها درباره مجلات isi رایگان نشان می دهد که این نوع مجلات از چه جایگاه متعالی ای در عالم علم برخوردار هستند.
موضوعات مرتبط: