شیمی تجزیه یکی از شاخههای رشتهی شیمی میباشد که هدف اصلی آن اندازهگیری مقدار آنالیت ها اعم از عناصر، ترکیبات، پروتئینها، داروها و سایر مواد شیمیایی در نمونههای مختلف مانند، نفت، مواد غذایی، آب، هوا، سوختها، محیطهای بیولوژیکی، خون، پلاسما و سایر مایعات وبافت های موجود زنده میباشد.
شیمی تجزیه شاخهای از دانش بنیادین شیمی است که به مطالعه روشهای جداسازی، شناسایی و بررسی کمی اجزای طبیعی یا مصنوعی یک ماده میپردازد. انواع آنالیز و تجزیهوتحلیل که در این دانش به کار گرفته میشوند در یک نگاه کلی به دودستهٔ کمّی و کیفی تقسیم میشوند. در تجزیهٔ کیفی نوع اجزای موجود در نمونه تعیین میشود و در تجزیهٔ کمّی مقدار یا غلظت هر یک از این اجزا تعیین میشود. در حالت کلی آنالیز کیفی بر آنالیز کمّی تقدم دارد درواقع ابتدا نوع اجزا و سپس مقادیر کمّی آنها تعیین میشود.
روشهای کلاسیک: به روشهای شیمی تَر هم شهرت دارند از ابزار یا سامانههای سنجش چندان پیشرفتهای بهره نمیبرند. اصلیترین انواع روشهای کلاسیک روشهای وزن سنجی و روشهای تیتراسیون هستند.
روشهای دستگاهی: سامانهها و دستگاههای تجزیهوتحلیل نقش اساسی را ایفا میکنند. ازجملهٔ روشهای ابزاری میتوان به روشهای الکتروشیمیایی، روشهای طیفسنجی و روشهای کروماتوگرافی اشاره کرد.
نخستین عامل حائز اهمیت گزینش پذیری روش است بهعنوانمثال فرض کنید که ما قصد اندازهگیری یون منیزیم را در یک محلول داریم اما روشی اتخاذ کردهایم که یونهای دیگری مثلاً یون آلومینیم و یا اسکاندیم هم به آن جواب میدهد این انتخاب ما را درگیر تلاش و صرف هزینه برای کنار گذاشتن چنین عوامل مزاحمی میکند که باعث میشوند نتیجه بررسی با آنچه حقیقتاً به دنبال آن هستیم مغایرت داشته باشد. ازاینجهت بسیار مهم است که تا جایی که امکان دارد از روشهای گزینش پذیر که به تعداد کمتری از آنالیتها پاسخگوست، بهره ببریم. عامل دوم حساسیت روش است در بررسیهایی که حتی تغییرات کوچک آنالیت در برآورد نتیجه نقش اساسی دارند بهرهگیری از دستگاهی که تنها به تغییر در مقیاس بزرگ پاسخ میدهد مطلوب نیست. عامل مهم سوم سرعت است برای مثال در حین عملهای جراحی گاهی لازم است که آنالیز روی خون شخص انجام شود و نتیجه این آزمایش در ادامه روند جراحی اثرگذار است در چنین مواردی به کار بردن یک روش زمانگیر مطلوب نخواهد بود و درنهایت اینکه روش ما ازلحاظ اقتصادی مقرونبهصرفه باشد نیز حائز اهمیت است.
کنترل کیفیت محصول
نمایش و کنترلکننده آلودهکنندهها
مطالعات پزشکی و بالینی
عیار سنجی
صنایع داروسازی
اندازهگیری سختی موقت و دائم آب
ترجمه مقالات شیمی تجزیه نقش حیاتی را در توسعه علوم مختلف به عهده دارد. ابداع فنون جدید تجزیه و بسط و تکامل روشهای تجزیه شیمیایی موجود، آنقدر سریع و گسترده است که اندکی درنگ در تعقیب رویدادهای تازه سبب به وجود آمدن فاصلههای بسیار زیاد علمی خواهد شد. نقش این فنون در فعالیتهای تولیدی روزبهروز گستردهتر و پردامنهترمیگردد. امروزه، کنترل کیفیت محصولات صنعتی و غیر صنعتی، جایگاه ویژهای دارد که اساس این کنترل کیفیت را تجزیههای شیمیایی انجامشده به کمک روشهای مختلف تجزیهای تشکیل میدهد. به همین دلیل اهمیت ترجمه مقالات شیمی تجزیه روزبهروز در حال افزایش است.
بهطور کل شیمی تجزیه یکی از اساسیترین زیرشاخههای شیمی است که در تمام صنایع قابلمشاهده است. لذا ترجمه متون و مقالات شیمی تجزیه کمک شایانی به این علم خواهد کرد. شبکه مترجمین اشراق با گردآوری افراد متخصص در امر این راه را برای شما عزیزان هموار ساخته است.