زیست شناسی مطالعه فعل و انفعالات زندگی است و موضوعات زیادی ازجمله:گیاهان (گیاه شناسی)، حیوانات (جانور شناسی)، حیوانات و گیاهان دریایی (زیست شناسی دریایی)، میکروارگانیسمها (میکروب شناسی)، ژن (ژنتیک)، و موارد بسیار دیگری مورد بررسی قرار می دهد.
زیستشناسی از علوم طبیعی و دانش مربوط به مطالعه جانداران زنده است. این دانش به بررسی ویژگیها و رفتار سازوارهها، چگونگی پیدایش گونهها و افراد و نیز به بررسی جانداران با یکدیگر و محیط پیرامونشان میپردازد. در حقیقت زیستشناسی علم شناخت حیات است که در آن ویژگیها و رفتارهای موجودات، چگونگی تشکیل گونهها و انواع موجودات و روابطی که آنها باهم دارند و به محیطزیست آنها مربوط میشود را بررسی میکند.
شگفتی ما از این علم دارای تاریخی طولانی است. حتی انسانهای اولیه مجبور به مطالعهی حیواناتی بودند که شکار کرده بودند و میدانستند کجا گیاهان را برای غذا جمعآوری کنند. اختراع کشاورزی نخستین پیشرفت بزرگ تمدن بشری بود.میکروسکوپها دنیاهای جدید را برای دانشمندان باز کردند. در سال 1665، رابرت هوک از یک میکروسکوپ ترکیبی ساده برای بررسی یک ورقه نازک از چوبپنبه استفاده کرد. او مشاهده کرد که بافت گیاهی شامل واحدهای مستطیلی است که برای او اتاقهای کوچکی که توسط راهبان استفاده میشد را یادآوری میکرد. او این واحدها را «سلول» نامید. در سال 1676، آنتون فون لیووانگوک نخستین نقاشی از موجودات زنده تکسلولی را منتشر کرد. تئودور شوان اطلاعاتی اضافه کرد که بافت حیوانی نیز با سلولها از سال 1839 ترکیبشده است
بیوشیمی: مطالعهی مواد مادی است که زندگی را تشکیل میدهند.
گیاهشناسی: مطالعهی گیاهان که شامل کشاورزی و زراعت نیز میباشد.
زیستشناسی سلولی: مطالعهی واحدهای پایه سلولی موجودات زنده.
بومشناسی: مطالعهی نحوهی تقابل ارگانیسمها در ارتباط با محیطزیست است.
زیستشناسی تکاملی: مطالعهی منشأ و تغییرات تنوع زندگی در طول زمان.
ژنتیک: مطالعهی وراثت.
زیستشناسی مولکولی: مطالعه مولکولهای بیولوژیکی.
فیزیولوژی: مطالعه عملکرد ارگانیسمها و بخشهای آنها.
جانورشناسی: مطالعه حیوانات، ازجمله رفتار حیوانات
مطالعهی این رشته به زندگی ما بر اساس ضروریات مختلف کمک میکند. واقعیت این است که زیستشناسی بامطالعه زندگی، ازجمله گیاهان و حیوانات، زندگی ما را به هیجان و ارتعاش درآورده است. ما گیاهان را به دلیل مفید بودن آن برای زندگی انسان و بهطور عمده برای اهداف تغذیهای مانند سبزیجات، غلات و… مطالعه میکنیم. همچنین بهعنوان دارو برای خاصیت درمانیای که برای ما دارند، محافظت از ما و بهعنوان فرآورده از آنها استفاده میکنیم. مطالعهی فیزیولوژی و عملکردهای حیوانات نیز برای تحقیقات علمی مفید است، بهاینترتیب، راهی برای پیدا کردن علت بیماریها در جهان هموار میشود. این رشته یکپایه و اساس برای یادگیری دانشآموزان رشته تجربی و تحقیقات بیولوژیکی است. زیستشناسی بهعنوان یک کل، علم زندگی مدرن است و متشکل از تحقیقات پزشکی و بهداشتی میباشد.
علوم زیستی دارای رشتههای تخصصی مختلفی است که مهمترین آنها به سه بخش زیست گیاهی، زیست جانوری و زیستشناسی تقسیم میشود. ازجمله گرایشهای تخصصی و کاربردی این حوزه تخصصی میتوان به زیست عمومی، زیست دریایی، ژنتیک، میکروبیولوژی و زیست سلولی مولکولی اشاره کرد. ترجمه متون تخصصی حوزه زیستشناسی برای گروه دانشجویان، محققان و افرادی که حوزه کسبوکار مرتبطی به این علوم دارند، کاربردهای بسیار دارد چراکه ترجمه مقاله، کتاب، کاتالوگهای علمی، محتوای سایت و فیلمهای آموزشی از بهترین منابعی هستند که ترجمه هر یک میتواند بهترین راهنما برای توسعه علوم زیستی در کشور باشد.
رشته زیستشناسی از رشتههایی است که نیاز زیادی به منابع انگلیسی و دیگر زبانها دارد. دانشجویان این رشته معمولاً در ترجمه متون زباناصلیشان با کلمات و واژههای تخصصی روبهرو میشوند که پیدا کردن معادل آنها در زبان فارسی میتواند کمی دشوار باشد. شبکه مترجمین اشراق با داشتن مترجم متخصص در رشتههای گوناگون، آماده ارائه خدمات درزمینهٔ ترجمه متون تخصصی رشتهتان میباشد.