شیمی دارویی (به انگلیسی: Medicinal Chemistry یا Pharmaceutical Chemistry) نام شاخهای از دانش بنیادین شیمی است که به بررسی و استفاده از ترکیبات شیمیایی با هدف درمان، در سیستمهای زیستی میپردازد.
رشته شیمی دارویی یکرشته علمی است که در چند دهه اخیر بهسرعت پیشرفت کرده است. علم شیمی بهعنوان یک علم پایه زیربنای علومی مانند پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی و بیولوژی و … است. هدف اصلی از ایجاد این رشته پرورش نیروی متخصص بهعنوان داروساز در مراکز مربوط به شیمی است. علاقهمندان به رشتههای شیمی و داروسازی در انتخاب رشته تجربی این رشته را در نظر داشته باشند.
شیمی دارویی نام شاخهای از دانش بنیادین شیمی است که به بررسی و استفاده از ترکیبات شیمیایی باهدف درمان، در سیستمهای زیستی میپردازد. این دانش از دانشهای پایه در داروسازی به شمار میرود و بخش گستردهای از داروها از مطالعات در این زمینه حاصل میشوند. تاریخ معرفی شیمی دارویی بهعنوان علم اولین فارماکوپه در قرن ۱۶ و قرنهای بعد منتشر شد. گنجینه عوامل دارویی سرشار از داروهای جدید با منشأ گیاهی و معدنی معرفی شدند. در اواخر قرن ۱۹، شیمی دارویی با کشف «پل ارلیش» که او را پدر شیمیدرمانی جدید مینامند، در ارتباط بااینکه ترکیبات شیمیایی در برابر عوامل عفونی ویژهای از خود سمیت انتخابی نشان میدهند، دچار یک تحول شگرف شد. در همین دوران، «امیل فیشر»، نظریه قفل و کلید را که یک تغییر منطقی برای مکانیسم عمل داروها بود، ارائه داد. تحقیقات بعدی ارلیش و همکارانش، منجر به کشف تعداد زیادی از عوامل شیمیدرمانی جدید شد که از آن میان، آنتیبیوتیکها و سولفامیدها، از همه برجستهتر بودند.
ترکیبات مورداستفاده بهعنوان دارو اغلب ترکیبات ارگانیک هستند که غالباً به طبقات گسترده مولکولهای آلی کوچک (بهعنوانمثال آتورواستاتین، فلوتیکازون، کلوپیدوگل) و بیولوژیک (اینفلیکسیماب، اریتروپویتین، انسولین گلارژین) تقسیم میشوند.
شیمی دارویی مطالعه داروها است و شامل تولید دارو است. کار شیمی دارویی معمولاً در یک آزمایشگاه انجام میشود. شیمی دارویی شامل داروهای پزشکی و درمانی برای بیماریها، تکنیکهای تحلیلی، داروسازی، متابولیسم و تضمین کیفیت است. بسیاری از دانشجویان شیمی دارویی بعد از فارغالتحصیلی در آزمایشگاه مشغول به کار خواهند شد. شیمی دارویی منجر به مشاغل در توسعه دارو، بیوتکنولوژی، شرکتهای داروسازی، امکانات تحقیقاتی و … میشود. مطالعه شیمی دارویی به دانشجویان این امکان را میدهد تا سرعت تحویل داروهای جدید را افزایش داده و به دیگران کمک کنند. شیمی دارویی همچنین شاخههای دیگری از مطالعه مانند فارماکوکینتیک، فارماکودینامیک و متابولیسم دارو را شامل میشود. این موارد برای یادگیری تأثیراتی که داروها روی بدن دارند مهم هستند. شیمی دارویی علم پیدا کردن روشهای درمان بیماری، شناخت داروها و کیفیت آنها و شیمیدرمانی است. این رشته، دارای زیرشاخههایی ازجمله فارماکوکینتیک، فارماکودینامیک و متابولیسم دارو است. این زیرشاخهها در رابطه با تأثیر دارو روی بدن انسان تحقیق میکنند.
شیمی آلی دارویی: میانرشتهای از شیمی آلی و شیمی دارویی است که بیشتر بر سنتز داروهای آلی متمرکز است.
شیمی معدنی داروی: میانرشتهای از شیمی معدنی و شیمی دارویی است که در آن با استفاده از ترکیبات فلزی مخصوصاً فلزات واسطه، به درمان بیماریها پرداخته میشود.
زیستشیمی دارویی: میانرشتهای از زیستشیمی و شیمی دارویی است که به برهمکنشهای شیمیایی میان دارو و سیستم زیستی میپردازد.
شیمیفیزیک دارویی: میانرشتهای از شیمیفیزیک و شیمی دارویی است که به بررسی خواص فارماکوکنیتیکی و فارماکودینامیکی داروها میپردازد.
شیمی سرطان: میانرشتهای از سرطانشناسی و شیمی دارویی است که بر ساخت داروهای ضد سرطانی تمرکز دارد.
شبکه مترجمین اشراق بهمنظور ارتقای دانش شما در مقاصد پژوهشی برای ترجمه مقاله، ترجمه تخصصی متون و مقالات رشته شیمی دارویی میخواهد گام مؤثری بردارد. به همین دلیل برای ترجمه مقاله تخصصی در گرایشهای مختلف رشته شیمی، مترجمین کارآزموده و توانمندی آماده ارائه خدمات تخصصی ترجمه میباشند.