علم زیستشناسی، هرچند بهصورت توصیفی از قدیمیترین علومی بوده که بشر به آن توجه داشته است؛ اما از حدود یک قرن پیش این علم وارد مرحله جدیدی شد که بعداً آن را ژنتیک نامیدهاند و این امر انقلابی در علم زیستشناسی به وجود آورد.
کلمه ژنتیک از یونان باستان به معنای «ژنیت» «مولد» سرچشمه گرفته است. علم ژنتیک یکی از شاخههای علوم زیستی است. بهوسیله قوانین و مفاهیم موجود در این علم میتوانیم به تشابه یا عدم تشابه دو موجود نسبت به یکدیگر پی ببریم و بدانیم که چطور و چرا چنین تشابه و یا عدم تشابه در داخل یک جامعه گیاهی و یا جامعه جانوری، به وجود آمده است. علم ژنتیک علم انتقال اطلاعات بیولوژیکی از یک سلول به سلول دیگر، از والد به نوزاد و بنابراین از یک نسل به نسل بعد است. ژنتیک با چگونگی این انتقالات که مبنای اختلالات و تشابهات موجود در ارگانیسمهاست، سروکار دارد. علم ژنتیک در مورد سرشت فیزیکی و شیمیایی این اطلاعات نیز صحبت میکند.
علم زیستشناسی، هرچند بهصورت توصیفی از قدیمیترین علومی بوده که بشر به آن توجه داشته است؛ اما از حدود یک قرن پیش این علم وارد مرحله جدیدی شد که بعداً آن را ژنتیک نامیدهاند و این امر انقلابی در علم زیستشناسی به وجود آورد. در قرن هجدهم، عدهای از پژوهشگران بر آن شدند که نحوه انتقال صفات ارثی را از نسلی به نسل دیگر بررسی کنند. ولی به دو دلیل مهم که یکی عدم انتخاب صفات مناسب و دیگری نداشتن اطلاعات کافی در زمینه ریاضیات بود، به نتیجهای نرسیدند.
اولین کسی که توانست قوانین حاکم بر انتقال صفات ارثی را شناسایی کند، کشیشی اتریشی به نام گریگور مندل بود که در سال 1865 این قوانین را که حاصل آزمایشهایش روی گیاه نخودفرنگی بود، ارائه کرد؛ اما متأسفانه جامعه علمی آن دوران به دیدگاهها و کشفیات او اهمیت چندانی نداد و نتایج کارهای مندل به دست فراموشی سپرده شد. در سال 1900 میلادی کشف مجدد قوانین ارائه شده از سوی مندل، توسط درویس، شرماک و کورنز باعث شد که نظریات او موردتوجه و قبول قرار گرفته و مندل بهعنوان پدر علم ژنتیک شناخته شود. در سال 1953 با کشف ساختمان جایگاه ژنها از سوی جیمز واتسون و فرانسیس کریک، رشتهای جدید در علم زیستشناسی به وجود آمد که زیستشناسی موکولی نام گرفت. با حدود گذشت یک قرن از کشفیات مندل در خلال سالهای 1971 و 1973 در رشته زیستشناسی موکولی و ژنتیک که اولی به بررسی ساختمان و مکانیسم عمل ژنها و دومی به بررسی بیماریهای ژنتیک و پیدا کردن درمانی برای آنها میپرداخت، ادغام شدند و رشتهای به نام مهندسی ژنتیک را به وجود آوردند که طی اندک زمانی توانست رشتههای مختلفی اعم از پزشکی، صنعت و کشاورزی را تحتالشعاع خود قرار دهد.
ژنتیک را میتوان به سه گروه تقسیمبندی کرد.
ژنتیک پایه
ژنتیک پزشکی و انسانی
ژنتیک مولکولی
با توجه به اینکه علم ژنتیک در رشتههای پزشکی، صنعت، کشاورزی نقش دارد مترجم متون ژنتیک باید در هریک از این رشتهها تحصیلات تخصصی داشته باشد تا بتواند به نحو احسن یک ترجمه قابلقبول در حد دانشگاهی ارائه دهد تا تمامی موارد تخصصی ازجمله معادلیابی صحیح در آن رعایت گردد.
گروه زیادی از افراد ازجمله دانشجویان و محققان که برای پروژههای علمی خود نیاز به ترجمه مقاله تخصصی دارند میتوانند با مراجعه به وبسایت شبکه مترجمین اشراق در بخش ثبت سفارش متن موردنظر خود را در زمینه تخصصی مشخص انتخاب کرده و در بازه زمانی تعین شده با کیفیت قابلقبول دریافت کنند.