هر اقدام غیرمسلحانهای که موجب کاهش آسیبپذیری نیروی انسانی، ساختمانها، تأسیسات، تجهیزات، اسناد و شریانهای کشور در مقابل عملیات خصمانه و مخرب دشمن گردد، پدافند غیرعامل گفته میشود.
پدافند (دفاع) غیرعامل (Passive Defence) به معنی کلیه اقدامات و تدابیر با رویکرد غیرتهاجمی و بدون استفاده از تسلیحات نظامی ( رویکرد غیر شروعکننده) میباشد که در جهت کاهش آسیبپذیری، کمینه نمودن خسارات و تلفات اقتصادی و انسانی و افزایش پایداری ملی در مقابل حملات نظامی دشمن به کار گرفته میشود. بهبیاندیگر هر اقدام غیرمسلحانهای که موجب کاهش آسیبپذیری نیروی انسانی، ساختمانها، تأسیسات، تجهیزات، اسناد و شریانهای کشور در مقابل عملیات خصمانه و مخرب دشمن گردد، پدافند غیرعامل گفته میشود.
در اکثر منابع علمی و نظامی دنیا اصول و یا موضوعات پدافند غیرعامل شامل 6 الی 7 اقدام میباشد که در طراحی و برنامهریزیها و اقدامات اجرایی دقیقاً میبایست موردتوجه قرار گیرد.
استتار Camouflage
اختفاء Concealment
پوشش Cover
فریب Deception
تفرقه و پراکندگی Separation & Dispersion
مقاومسازی و استحکامات Hardening
اعلام خبر Early Warning
انجام اقدامات دفاع غیرعامل، در جنگهای نامتقارن امروزی در جهت مقابله با تهاجمات خصمانه و تقلیل خسارت ناشی از حملات هوایی، زمینی و دریایی کشور مهاجم، موضوعی بنیادی است که وسعت و گستره آن تمامی زیرساختها و مراکز حیاتی و حساس نظامی و غیرنظامی، سیاسی، ارتباطی، مواصلاتی نظیر بندرها، فرودگاهها و پلها، زیرساختهای محصولات کلیدی نظیر پالایشگاهها، نیروگاهها، مجتمعهای بزرگ صنعتی، مراکز هدایت و فرماندهی و جمعیت مردمی کشور را در برمیگیرد تا حدی که حفظ امنیت ملی و اقتصادی، شکستناپذیری در جنگ، به نحو چشمگیری وابسته به برنامهریزی و ساماندهی همهجانبه در موضوع حیاتی دفاع غیرعامل میباشد.
کاستن از آسیبپذیری نیروی انسانی و تأسیسات و تجهیزات حیاتی و حساس و مهم کشور علیرغم حملات خصمانه و مخرب دشمن و استمرار فعالیتها و خدمات زیربنایی و تأمین نیازهای حیاتی و تداوم اداره کشور در شرایط بحرانی ناشی از جنگ است. بهعنوانمثال، از پدافند غیرعامل میتوان به استتار، اختفا و ایجاد سرپناه برای تأسیسات مهم و استراتژیک اشاره کرد. در پدافند عامل مثل سیستمهای ضد هوایی و هواپیماهای رهگیر، فقط نیروهای مسلح مسئولیت دارند. درحالیکه در پدافند غیرعامل تمام نهادها، نیروها، سازمانها، صنایع و حتی مردم عادی میتوانند نقش مؤثری بر عهده گیرند.
دانشگاه صنعتی مالک اشتر تهران در کنکور سراسری کارشناسی ارشد سال 1389 برای اولین بار اقدام به جذب دانشجو در رشته پدافند غیرعامل با گرایش آفا از بین شرکتکنندگان در رشته مجموعهی مهندسی برق نمود. بدین ترتیب اولین گروه از دانشجویان گزینششده از طریق سازمان سنجش کشور در رشته فوق شروع به تحصیل نمودند آفا مخفف کلمات استتار- فریب- اختفاء میباشد که شاید در نگاه اول برای هر بیننده یا شنوندهای جنگ را تداعی کند ولی در بطن آن چیزهایی فراتر از این 3 کلمه وجود دارد. بهطورکلی آفا یک علم بینرشتهای میباشد که مجموعهای از علوم الکترونیک-مخابرات- مواد- فیزیک میباشد که بهطور خاص به دنبال دیده نشدن در مقابل وسایل و ادوات شناسایی دشمن میباشد و بهطور عام موردنیاز جایجای نقاط مهم یک کشور میباشد. از مجموعه درسی این رشته میتوان به دروس زیر اشاره کرد
ریاضیات مهندسی- الکترومغناطیس- آشنایی با علم مواد (فیزیک الکترونیک)- آفا 1 و 2- مهندسی ژئوماتیک- آنالیز طیفی اهداف- رادیومتری- اصول و مبانی سنجش از راه دور و تفسیر عکس هوایی و تصویر ماهوارهای- روشهای مقابله الکترواپتیکی-
چهار نوع ویرایش وجود دارد که نشان میدهد درجههای مختلف مداخله ویراستاری در متن وجود دارد: تصحیح، ویرایش، کاهش، تغییر. ویراستار متن را میخواند تا اصلاحات لازم را انجام دهد در ویرایش باید خطاهای هجی و نگارشی را از بین ببرید. یکنواخت بودن نمادها، اختصارات، صحت منابع، پاورقیها، اصطلاحات را بررسی کنید. صحت و یکنواختی طراحی فرمولها و جداول را بررسی کنید. خطاهای سبکی و معنایی را شناسایی کند تصحیح کند.
شبکه مترجمین اشراق با تکیه به ویراستاران متخصص آماده ارائه خدمات ویرایش متون و مقالات شما عزیزان میباشد ویراستاران متخصص موسسه با تکیهبر دانش علمی روز خود میتوانند استانداردهای نگارشی متون و مقالات شمارا افزایش دهند.