پیشرفت تکنولوژی و فناوری، تأثیر بسزایی بر سبک زندگی مردم گذاشته و نحوه دسترسی آنها به اطلاعات و منابع موردنیازشان را تغییر داده است. عصر اطلاعات و دیجیتال، باعث شد مردم برای یافتن پاسخ سؤالات خود به استفاده از اینترنت گرایش پیدا کنند. همین موضوع سبب گردید تا روش تولید محتوای آموزشی در بستر اینترنت و دنیای مجازی خودنمایی کند. از طرفی با توجه به اینکه زندگیهای امروزی مجال صرف وقت برای خواندن این محتواهای آموزشی متنی را به همه افراد نمیدهد، ازاینرو محتوای صوتی پا به عرصه گذاشت و این امکان را فراهم نمود تا افراد همزمان با انجام کارهای روزمره خود بتوانند به محتواهای آموزشی دلخواه خود نیز گوش فرا دهند. مهمترین مزیتی که محتوای صوتی آموزشی در مقایسه با محتواهای متنی دارد، تأثیرگذاری بیشتر صدا بر کاربران و شنوندگان و دسترسی راحت به آنها در زمان و مکان دلخواه بود. برای گوش دادن به یک محتوای آموزشی صوتی نیاز به ساعتها جستجو در اینترنت و صرف وقت و هزینه نیست. کافی است افراد یکبار فایل محتوای آموزشی صوتی موردنظر خود را درگوشی موبایل یا هر دستگاه پخشکننده صوتی ذخیره نموده و سپس هر زمان که بخواهد به آنها گوش کند.
محتوای آموزشی صوتی در اصل یک محتوای متنی است که توسط یک گوینده خوانده میشود و بعد از ویرایش و افزودن برخی افکتها در قالب فایل صوتی عرضه میشود. این فایلهای آموزشی صوتی در وبسایتهای مختلف قابل دانلود و شنیدن است.
ازآنجاییکه آموزش تابهحال عموماً از طریق کتاب اتفاق افتاده است، و اخیراً پادکستها نیز به طرق مختلف و ناخودآگاه به مبحث آموزش ورود پیدا میکنند، میتوان این محتوا را بهعنوان یک محتوای صوتی، از زیرمجموعههای مشترک پادکست و کتاب صوتی دانست. درواقع ماهیت تولید محتوای صوتی آموزشی، ارائه آموزشهای مختلف بهصورت صوتی و در قالب فایل ضبطشده است.
در مورد قدرت این نوع آموزش، میتوان بهجرئت ادعا کرد که تمام علوم میتوانند به شکل محتوای صوتی آموزش داده شوند. گاهی ممکن است برخی تعلیمات نیاز به تصویر نیز داشته باشند که در آن صورت میتوان با تلفیق محتوای صوتی با تصاویر مربوطه، علاوه برافزودن به جذابیت مطلب، محتوای موردنظر را بهتر به مخاطب آموزش داد. علاوه بر آموزش علوم، این نوع محتواها تأثیر قابلتوجهی در رشد فرهنگ و پرورش فکری کودکان و همچنین نقش بسزایی در پویایی و تعالی جامعه دارند.
یکی از موارد استفاده محتواهای آموزشی صوتی ، سرگرم کردن کودکان است. نسل امروز علاقه زیادی به بازیهای کامپیوتری و گیمهای گوشیهای هوشمند دارد. مطالعه صورت گرفته بر روی تأثیر بازیهای کامپیوتری بر رشد و روان کودکان نشان داده است که صرف وقت زیاد پای بازیهای کامپیوتری و گوشی موبایل میتواند اثرات منفی بر رشد ذهنی و حتی جسمی کودکان داشته باشد. از طرفی عجین شدن این نسل با تکنولوژی مدرن، دور کردن آنها را از این فضاهای مجازی و بازیهای کامپیوتری سخت میکند. محتواهای آموزشی صوتی میتواند یک جایگزین خوب برای این موارد باشد. یعنی بدون اینکه بین کودک و تکنولوژی فاصله ایجاد شود، میتوان آنها را با دنیای بهتری آشنا کرد که علاوه بر سرگرم کردن آنها ، آموزنده و مفید باشد و بر رشد ذهنی آنها نیز تأثیر مثبت بگذارد.
محتواهای آموزشی صوتی برای کودکان میتواند در قالب داستان، مطالب آموزشی مثل آموزش زبان انگلیسی و شعر ، سرگرمی و ... باشد. چیزی که در تولید محتوای آموزشی صوتی کودکان از اهمیت زیادی برخوردار است، متن و محتوای آن است. کودکان معمولاً در سنین پایین هر چیزی را باور میکنند و از آن تأثیر میپذیرند. درنتیجه بهتر است در ساخت محتواهای آموزشی صوتی برای کودکان به تمام جزئیات آن توجه کرد. بخصوص در داستانها و قصههای کودکانه این موضوع اهمیت بیشتری دارد. یکی از تأثیرات مثبتی که قصههای صوتی کودکانه میتواند داشته باشد، تقویت ذهنی کودکان است که باعث افزایش خلاقیت و تقویت هوش هیجانی کودکان میشود. این امر موجب میگردد تا کودکان مهارتها و تواناییهایی را کسب کنند که در آینده باعث شناخت و درک بهتر محیط و جامعه شود. درنهایت میتوان گفت که محتواهای آموزشی صوتی ویژه کودکان، از اتفاقات خوب رخداده در عصر حاضر است که به والدین کمک میکنند تا با کنترل صحیح محتواهای در دسترس کودکان، نهتنها آنها را سرگرم نمایند بلکه سبب دوری آنها از فضاهای آسیبرسان بازیهای کامپیوتری شوند.
محتواهای آموزشی صوتی صرفاً برای کودکان نیست و تمام سنین میتوانند از آنها بهرهمند شوند. امروزه بسیاری از مراکز آموزشی (مدارس، دانشگاهها، آموزشگاهها و ...) علاوه بر بهرهگیری از معلمان و اساتید برای ارائه آموزشهای حضوری، باهدف بهبود یادگیری محتوای آموزشی خود و همچنین جذب فراگیران، از محتواهای آموزش صوتی و کتابهای گویا نیز استفاده میکنند. دانش آموزان در اوقات بیکاری و خارج از مدرسه میتوانند برای استفاده بهینه از وقت آزاد خود به محتوای صوتی آموزشی مختلف مثل آموزش زبان، ریاضی، مطالب روانشناسی و علوم مختلف گوش دهند و علاوه بر مطالب کلاسی، از این محتواهای آموزشی نیز برای افزایش اطلاعات خود بهره ببرند.
علاوه بر این گروه سنی، برای بزرگسالان (چه افرادی که شاغل هستند و چه بازنشستگان) نیز محتواهای صوتی بسیار آموزنده و سرگرمکننده تولیدشده است. دنیای امروز با انبوهی از مشکلات و اتفاقات استرسزا و اضطرابآوری همراه است که برای رویارویی با آنها بایستی مهارتهای لازم را یاد گرفت. ازاینرو انواع محتواهای صوتی آموزنده مثل آموزش مهارتهای زندگی، مهارت خودآگاهی، مهارت تصمیمگیری، مهارت رویارویی با هیجانات، آموزش مهارت برقراری رابطه مؤثر با دیگران، مهارت کنترل استرس و انواع آموزشهای دیگری که یادگیری آنها برای تمامی افراد در زندگی ضرورت دارد، ارائهشده است. علاوه بر این زنان خانهدار که بیشتر زمان خود را در خانه سپری میکنند برای دور شدن از روزمرگی و درعینحال یادگیری موضوعات و مطالب جدید میتوانند از محتواهای آموزشی صوتی مثلاً درزمینهٔ آشپزی، خانهداری، همسرداری، روانشناسی کودک، مسائل ویژه زنان و ... بهرهمند شوند.
دنیای کسبوکار امروزه با سرعت فوقالعادهای روبهپیشرفت و توسعه است. مدیران و صاحبان مشاغل برای توسعه کسبوکار خود مدام به دنبال ارائه راهکارهای کارآمدی هستند که بتوانند توانمندیهای کارمندان خود افزایش دهند. یکی از این راهکارها ارائه محتواهای آموزشی صوتی در حوزه فعالیت خود است. این شیوه برای کسبوکارهای جدیدی کارایی دارد که بهاندازه کافی برای افراد شناختهشده نیست. مثل تبلیغات و آگهیهای تلویزیونی که برای معرفی محصولات جدید ساخته میشود. علاوه بر این یکسری مدیران موفق برای افزایش راندمان کاری کارمندان خود اقدام به تولید محتواهای آموزشی صوتی میکنند تا از طریق آنها، راههای مختلف موفقیت در کار، خلاقیت، پشتکار، مقابله با استرسهای کاری، مقابله با دلزدگی کاری و امثال آنها را به کارمندان خود آموزش دهند.
مدت زیادی از قرنطینههای کرونا نگذشته است. مواجهه افراد جامعه با دوران پاندمی نیاز مبرم به ادامه روند آموزش تمامی افراد مشغول تحصیل و حتی آموزشدهندگان را با چالشهای جدی مواجه کرد. در این میان فعالان هنر گویندگی با همیاری معلمان دستبهکار شدند و درنهایت آموزشها از سر گرفته شد. با استناد به همان ایام، میشود پی به این واقعیت برد که زندگی امروزی بشر نیاز به آموزشهایی با هزینه پایین و بدون محدودیت زمانی دارد؛ تعالیمی که همیشه در دسترس باشند و مانع فعالیتهای ضروری روزمره نشوند. محتوای صوتی آموزشی دقیقاً پاسخ به همین نیاز بشر است که افراد میتوانند با پایینترین قیمت و بدون محدودیت به آموختن هر آنچه نیاز دارند بپردازند و جان تازهای نیز به خزان چوبهای درختانی بدهند که کاغذ تیشهای برریشه آنها بوده است.
کودکان هر چیزی که بهصورت صوتی باشد را بیشتر و بهتر درک میکنند و با آن ارتباط میگیرند. بر همین اساس، میتوان آنها را در سنین قبل از مدرسه، با چند فایل صوتی در محیط امن خانه آموزش داد. ازآنجاییکه محتوای آموزشی صوتی سرعت فراگیری بالایی دارد، والدین بهراحتی میتوانند محتوای مناسب برای کودک خود را انتخاب کرده و از آن استفاده کنند.
ویژگیهایی که محتوای آموزشی صوتی را از جنبه مثبت با سایر روشهای آموزشی متمایز میکند، حق انتخاب مخاطب است. آموزش مقولهای پیچیده و بسیار بااهمیت است که در صورت یکنواختی و تکراری شدن، برای بعضی مخاطبان تبدیل به یک محتوای حوصلهسربر میشود. این نوع آموزش، به علت دسترسی دائم مخاطب ، درست زمانی استفاده میشود که شنوندگان به آن نیاز پیدا کنند. طبیعی است که هرچه در زمان نیاز آموخته شود، ماندگاری بیشتری در ذهن خواهد داشت. استفاده از این محتوا کمک میکند شنونده هر زمان هر آنچه را بخواهد مجدداً برای خود تکرار کرده و از نو بشنود تا بتواند آنها بیشتر و بهتر درک کند. همچنین او میتواند فقط بخشهای دلخواه و موردنیاز خود را بشنود و از سایر مباحث با سرعت بیشتری عبور کند. تمام افرادی که تمایل به شرکت در برخی دورههای آموزشی دارند و به علت بعد مسافت امکان دسترسی برایشان مقدور و ممکن نیست، بهراحتی میتوانند از طریق این نوع محتوا، به آموزشهای موردنیازشان دسترسی پیدا کنند.
محتواهای آموزشی صوتی درست مثل یک معلمِ همیشه همراه هستند که میتوانند افراد را در طول 24 ساعت و در هر شرایطی تعلیم دهند. اما تأثیر ارتباط چشمی و آموزش حضوری بر هیچکس پوشیده نیست. اینگونه از محتواها، امکان استفاده از ارتباط چشمی را به صفر میرسانند. همچنین در این نوع تعالیم، در بعضی شرایط که مطلب برای مخاطب گنگ یا نامفهوم است، امکان توضیح بابیان دیگر برای مخاطب وجود ندارد. اما در آموزشهای حضوری تعلیمدهنده میتواند موضوع را بابیان دیگری جهت سهولت در فهم مطلب ارائه دهد.
نحوه تولید تمام محتواهای صوتی تقریباً باهم مشترک است و به این صورت انجام میشود که متن محتوا آماده میشود و سپس با توجه به نوع محتوا و سلیقه تولیدکننده، گوینده یا گویندگان مشغول ضبط در استودیوی صدا میشوند. البته گاهی ممکن است خود نویسنده محتوا بخواهد خوانش آنها را انجام دهد. لازم به ذکر است که محتوای متنی حتماً باید قبل از اینکه در اختیار گوینده قرار گیرد بهصورت کامل ویرایش شده باشد.
همچنین گاهی ممکن است محتواهای علمی بهصورت تخصصی نوشته شوند و حاوی اصطلاحات نامتداول باشند که در این صورت لازم است یا گوینده کاملاً آشنا به مباحث موردنظر باشد و یا تسلط کامل بر متن داشته باشد تا بتواند تمام اصطلاحات را بهدرستی بیان کرده و مطلب را بدون اشکال به مخاطب انتقال دهد. پسازاین مراحل طبق نظر صاحب محصول، فایل ضبطشده ویرایش شده، با فرمتهای لازم عرضه میشود و در اختیار مخاطبان قرار میگیرد.
علاوه بر تأکید همیشگی بر کیفیت بالا و توجه به چگونگی مراحل تولید محتوا، نیازسنجی مخاطب مهمترین نکتهای است که میتواند باعث دیده شدن، جذب حداکثری مخاطبان و اشتغالزایی برای گروههای تولیدکننده شود. با توجه به اینکه تعداد محتواهای صوتی بهخصوص درزمینهی آموزش بهشدت در حال افزایش بوده و طیفهای گوناگونی ازایندست پیش روی مخاطب است، جهت کسب درآمد و تولید محتوای مفید، بهتر است در اولویت اول، نیاز شنوندگان درزمینهٔ آموزش بهصورت دقیق سنجیده و شناخته شود. در این صورت تولیدکنندگان محتوا میتوانند هر آنچه نیاز واقعی مخاطب است به او عرضه کنند و یک ارتباط برد-برد شکل بگیرد که هم مخاطبان دقیقاً به آنچه نیاز دارند دسترسی پیدا کنند، و هم تولیدکنندگان بتواند کسب درآمد کنند.
زندگی امروزی انسان باوجود پرمشغله بودنش، همهچیز را آسان و بدون زحمت میطلبد. رنج تعلیم و تعلّم نیز با توجه به عطش بشر برای کسب علم، هرگز از وی جدا نبوده است. اما آنچه میتواند تحمل این رنج شیرین را آسان کند، علمی است که خود رشد داده تا در خدمت وی باشد و بتواند فارغ از دغدغه جبر جغرافیایی و مشغلههای روزمره، از تمام لحظات زندگی خود جهت آموختن استفاده کند.
در این میان انتخاب مشترک میان تولیدکننده محتوا و شنونده آن است که خدمات شبکه مترجمین اشراق را متمایز جلوه میدهد. این مجموعه تلاش کرده است تا با توجه دقیق به فاکتورهای پراهمیت مهارت گویندگی، با جمعی از صداپیشگان حرفهای همکاری کند تا آنچه نیاز مشتری است را برآورده کند و تمایل مخاطب به این نوع محتوا را افزایش دهد. بنابراین تمام تولیدکنندگان با سپردن محتوای متنی آموزشی خود جهت تبدیل به فایل صوتی به این مجموعه، میتوانند وارد بازار رقابت حرفهایها شده و رضایت مخاطبشان را جلب کنند.
تیم پشتیبانی شبکه مترجمین اشراق، آماده پاسخگویی به سوالات شما در همه ساعات شبانهروز
آدرس: میدان انقلاب خیابان انقلاب به سمت ولیعصر بین خیابان دانشگاه فخررازی جنب بانک ملت ساختمان پارسا طبقه 6 واحد604.
تلفن: 66971897 (پیششماره 021)
ایمیل: tehran.eshragh@gmail.com
میدان انقلاب خیابان انقلاب به سمت ولیعصر بین خیابان دانشگاه فخررازی جنب بانک ملت ساختمان پارسا طبقه 6 واحد604.
02166971897 - 09966327226 - tehran.eshragh@gmail.com
آدرس: خیابان امام. چهارراه منصور. ساختمان سامان. طبقه ششم. واحد جنوبی.
تلفن: 33343915 - 33343916 - 33345229 - 33342677 (پیششماره 041)
ایمیل: trans.eshragh@gmail.com
خیابان امام. چهارراه منصور. ساختمان سامان. طبقه دوم. واحد شمالی.
09918953354 - official.eshragh@gmail.com