سخنرانی به کلام یا سخن رسمی یا غیررسمی گفته میشود که به گروهی از مخاطبان ارائه میگردد. هدف سخنران در واقع خطاب قرار دادن گروهی از افراد است تا افکار و نظرات خود را با آنها به اشتراک بگذارد. سخنرانیها با موضوعات متنوع، در موقعیتهای مختلف و با اهداف خاصی ایراد میشوند.
محتوای یک سخنرانی دارای اجزای مختلفی از جمله مخاطب، محتوای سخنرانی، سخنران و محیطی است که برای ارائه مطالب در نظر گرفته میشوند. سخنرانی باهدف ایجاد دریچه جدیدی پیش روی مخاطب ارائه میگردد. بسیاری از افراد علیرغم علاقه بسیاری که برای شرکت در جلسات سخنرانی با موضوعات موردعلاقه خود دارند، اما به دلایل مختلف مثل نداشتن وقت آزاد، بعد مسافتی، گاها هزینه شرکت در این جلسات و عوامل دیگر قادر به حضور در سخنرانیها نیستند. اما امروزه پیشرفت تکنولوژی در حوزه دیجیتال و اینترنت بر این مشکلات فائق آمده و بسیاری از سخنرانیها بهصورت فایلهای صوتی سخنرانی در بستر اینترنت ارائه میگردد تا علاقهمندان بتوانند از آنها استفاده نمایند.
از آنجایی که سخنرانیها در محیطهای مختلف و برای اهداف متفاوتی برگزار میشوند، از اینرو شامل دسته بندیهای مختلفی میشوند. آشنایی با انواع مختلف سخنرانیها میتواند به سخنران در تعیین موضوع سخنرانی کمک کند تا با توجه به نیازهای مخاطبان، محتوای سخنرانی خود را تنظیم نماید.
سخنرانیها میتوانند بهصورت ویدیویی و یا صوتی باشند. مثل سخنرانیهای مذهبی، روایات تاریخی و زندگینامه بزرگان، سخنرانیهای انگیزشی و امثال اینها که هم در قالب ویدیو وهم در قالب محتوای صوتی ارائه میشوند. در ادامه به انواع سخنرانیها اشاره شده است :
هدف از سخنرانیهای آموزنده، ارائه یک محتوای آموزشی در خصوص یک موضوع خاص به مخاطبان است. در این نوع از سخنرانیها نیاز به ابزار کمک بصری نیست و سخنران از حقایق، دادهها و آمار برای کمک به مخاطبان برای درک یک مفهوم استفاده میکند. بهعنوان مثال، یک راهنمای باغوحش برای گروهی از مردم سخنرانی آموزندهای ارائه میدهد و با استفاده از حقایق مختلف آماری یا اطلاعات تاریخی به آنها درباره حیوانات باغوحش آموزش میدهد. سخنرانیهای آموزنده میتواند موضوعات اجتماعی یا اقتصادی را نیز پوشش دهد. اگرچه آنها بهگونهای طراحی نشدهاند که مخاطب را به یک دیدگاه یا نظر خاص سوق دهد، اما مخاطب را با تمام جزئیات مرتبط پیرامون یک موضوع خاص آگاه میکند.
هدف از سخنرانیهای سرگرمکننده، سرگرم کردن گروهی از افراد است. محتوای سخنرانیهای سرگرمکننده اغلب کمتر رسمی و کوتاهتر از سخنرانیهای مرسوم هستند، بهجای ارائه حقایق و اطلاعات به مخاطب، احساسات را به مخاطب منتقل میکنند و اغلب شامل داستانهای طنز یا خندهدار هستند. سخنرانیهای سرگرمکننده معمولا در یک مراسم خودمانی یا مهمانیها ایراد میشوند.
سخنرانیهای نمایشی برای آموزش مخاطبان در مورد موضوع یا ایدهای خاص است که از آن اطلاعی ندارند. آنها اغلب شامل کمک بصریها برای کمک به نشان دادن یا توصیف بهتر چیزی با جزئیات بیشتر هستند. گاهی ممکن است سخنرانی نمایشی با یک سخنرانی آموزنده اشتباه گرفته شود، درحالیکه یک سخنرانی نمایشی درواقع نحوه انجام کاری را نشان میدهد. بهعنوان مثال، یک شرکت فناوری میتواند برای نمایش دستگاههای جدید خود سخنرانی کند. آنها در مورد محصولات جدید خود اطلاعاتی در اختیار مردم میگذارند و نحوه کار آنها را نشان میدهند، بنابراین، آن را به یک سخنرانی نمایشی تبدیل میکنند.
هدف از سخنرانیهای متقاعدکننده قانع کردن شنونده در خصوص صحت و درستی یک موضوع خاص است. در این نوع سخنرانی موضوعات مختلفی از طنز تا سیاست، مطرح میگردد. سخنرانان سعی می کنند شواهد و مثال های ادراک پذیر برای مجاب کردن مخاطبان خود بکار ببرند. از ویژگیهای این نوع سخنرانی عنوان کردن یکسری شواهد است که کمک میکند تا مطالب مطرح شده در سخنرانی برای مخاطب باورپذیرتر باشد. این موضوع باعث میشود سخنران بتواند حمایت مخاطبان خود را دریافت نماید.
مثلاً وقتی یک وکیل در مورد موکل خود برای هیئتمنصفه سخنرانی میکند، از یک سخنرانی متقاعدکننده با حقایق کافی استفاده میکند و ادعا میکند که حمایت هیئتمنصفه را جلب میکند و آنها به نفع او رأی میدهند.
سخنرانیهای متقاعدکننده میتوانند از احساسات برای کمک به مخاطبان برای درک بهتر نظرات و احساسات سخنران استفاده کنند.
این نوع سخنرانی معمولاً رسمیتر از انواع دیگر سخنرانیها هستند. محتوای سخنرانی خطابه بسته به اینکه در چه شرایط و برای چه مناسبتی ایراد شود، میتواند متفاوت باشد. برخی از آنها میتوانند طولانی باشند، مانند سخنرانیهایی که در مراسم تدفین یا فارغالتحصیلی ایراد میشوند، برخی دیگر ممکن است کوتاه و غیررسمیتر باشند. هدف گویندگان در این نوع از سخنرانی متقاعد کردن مخاطبان نیست، آنها صرفا میخواهند در خصوص یک موضوع خاصی نظر خود را بیان نمایند.
سخنرانیهای مناظرهای اغلب از مجموعهای از قوانین پیروی میکند و در طول یک رویداد مناظره برگزار میشود. در طول یک مناظره، همه طرفها زمان برابری دارند تا نظر یا دیدگاه خود را ارائه نمایند. درحالیکه یک سخنرانی مناظره اغلب از همان مکانیسم یک سخنرانی متقاعدکننده استفاده میکند و شامل ارقام آماری زیادی برای حمایت از یک ادعا است، اما با یک سخنرانی متقاعدکننده متفاوت است. با توجه به اینکه در این نوع سخنرانیها نمیتوانید هر بحثی را که دیگر مناظره کنندگان مطرح میکنند، پیشبینی کنید، بنابراین محتوای سخنرانی مناظرهای دارای یک متن مشخص و از پیش تعیینشده نیست.
این نوع سخنرانیها در گروه خاصی قرار نمیگیرند و محتوای آنها قالب مشخصی ندارد. درعوض، هدف آنها متناسب بودن با مناسبت خاص، خواه عروسی، مراسم اهداء جایزه یا جشن تولد باشد. این سخنرانی با در نظر گرفتن شرایط و موقعیت محیطی ارائه میشود و هدف آن انتقال مؤثر پیام و جلبتوجه مخاطبان است. محتوای سخنرانی مناسبتی خاص اغلب کوتاه و شاد هستند. برخلاف بسیاری از سخنرانیهای دیگر، این نوع سخنرانی به ارائههای آماری نیاز ندارند. شما همچنین میتوانید این نوع سخنرانی را هنگام گرفتن جایزه انجام دهید. اگر در یک مراسم تجلیل، جایزهای دریافت کردید، میتوانید از یک سخنرانی مناسبتی ویژه برای بیان اینکه جایزه برای شما چقدر اهمیت دارد استفاده کنید.
هدف سخنرانیهای بدیع کسب حمایت یا تائیدیه برای یک ایده یا محصول خاص است. برای مثال، زمانی که یک فروشنده بخواهد محصول جدیدی را به مشتری بفروشد، از این سخنرانی استفاده میکند. سخنران اساساً محصول را با گفتن بهترین ویژگیهای آن و اینکه چگونه محصول میتواند در زندگی روزمره آنها مفید باشد، به آنها عرضه میکند. سخنرانیهای بدیع همچنین میتواند بخشی از یک سخنرانی بزرگتر باشد، مانند سخنرانی در یک سازمان یا شرکت.
سخنرانیهای انگیزشی بیشتر توسط افراد متخصص در حوزه روانشناسی، مدیریت و اقتصاد و حوزه آموزشی ارائه میشود. هدف اصلی این نوع سخنرانی در حوزه روانشناسی ارتقاء روحیه مخاطب، افزایش اعتماد بنفس، امید به زندگی، ارائه راهکارهای شاد زیستن و افزایش کیفیت زندگی و امثال آن میباشد. در حوزه اقتصاد و مدیریت نیز هدف بیشتر سخنرانیهای انگیزشی ارائه راهکارهای موفقیت در کسب و کار و کسب درآمد بیشتر است. برخی سخنرانیهای انگیزشی نیز جنبه آموزشی داشته و توسط افراد موفق دانشگاهی برای دانشآموزان و کنکوریها ارائه میشود.همچنین مربیان تیمهای ورزشی این نوع سخنرانی را برای الهام بخشیدن به تیم خود برای عملکرد بهتر در زمین بازی انجام میدهند.
سخنرانی فیالبداهه به سخنرانی اطلاق میشود که بدون هیچگونه آمادگی قبلی یا تمرین ارائه گردد. ممکن است در یک مهمانی مناسبتی یا جمع دوستانه و دورههمی از یک فردی خواسته شود که به صورت خودجوش در خصوص موضوعی سخنرانی کند. به دلیل ماهیت یک سخنرانی بداهه و نبود یک محتوای از پیش نوشتهشده، ارائه یک سخنرانی فیالبداهه اغلب میتواند احساس ترسناکی داشته باشد و استرس زیادی ایجاد کند؛ زیرا بدون آمادگی قبلی ارائه میشود.
سخنرانیهای توضیحی با هدف توصیف یک رویکرد خاص یا موقعیت بخصوصی انجام میشود. محتوای سخنرانیهای توضیحی شامل توضیحاتی در خصوص نحوه انجام کاری است و درعینحال فرآیند گامبهگام دقیقی را برای یادگیری مخاطبان فراهم میکنند. برای مثال، هنگامی که یک مجری برنامه گفتگوی غذا به مخاطبان خود نحوه درست کردن یک غذای خاص را نشان میدهد، از یک سخنرانی توضیحی برای توصیف هر مرحله از فرآیند دستور غذا استفاده میکند. بنابراین محتوای سخنرانی توضیحی از پیش نوشته و آماده میگردد.
یک محتوای سخنرانی از بخشهای مختلفی تشکیل شده است که توجه به هرکدام از این بخشها در نهایت باعث تواید یک محتوای خوب و جذاب میشود. از جمله مهمترین این بخشها میتوان به تعیین هدف سخنرانی، انتخاب موضوع متناسب با سلیقه مخاطب، منابعی که مطالب و محتوای سخنرانی از آن انتخاب میشود و در نهایت مخاطبان سخنرانی اشاره نمود.
قبل از شروع به نوشتن یک محتوای سخنرانی بایستی هدف اصلی سخنرانی مشخص گردد. اینکه قرار است در چه حوزهای صحبت شود و مخاطبان چه کسانی هستند نقش مهمی در تعین ساختار سخنرانی دارد. بدون مشخص کردن هدف، نوشتن یک محتوای سخنرانی تقریباً ناموفق خواهد بود. چراکه چارچوب اصلی سخنرانی مشخص نیست. مثلاً اگر موضوع سخنرانی درباره سلامت روان باشد، محتوایی که برای آن تنظیم میشود مطمئناً برای گروه سنی مختلف متفاوت خواهد بود. نمیتوان محتوای سخنرانی که برای گروه سنی بالای 30 سال آماده شده است را برای دانش آموزان ایراد کرد. و یا موضوعاتی همچون مشکلات اقتصادی و مسائل سیاسی، بیکاری،علتها و راهحلهای آن و موضوعات این چنینی برای کودکان جالب و جذاب نیست. بنابراین اولین مرحله از نگارش یک محتوای سخنرانی، تعیین هدف آن است.
در خصوص انتخاب موضوع محتوای سخنرانی صوتی نکته اول و مهم این است که فرد بداند برای چه کسانی قرار است سخنرانی کند تا یک طراحی سخنرانی خوب داشته باشد. اینکه مخاطبان این سخنرانی چه ویژگیهایی دارند، از لحاظ اعتقادی و فرنگی و نژادی و جایگاه اجتماعی در چه سطحی قرار دارند و درنهایت برای چه هدفی به سخنرانی گوش میدهند، به فرد کمک میکند تا بتواند انتخاب موضوع خوبی داشته باشد.
مورد دیگری که در خصوص انتخاب موضوع محتوای صوتی سخنرانی مطرح میشود این است که بایستی موضوع به گونهای تعیین شود که برای مخاطب و شنونده هم قابلدرک باشد و هم جذاب. یعنی برخلاف سخنرانیهای زنده و حضوری که گلها برای درک بیشتر شنونده از پاورپوینت یا کمک بصریها استفاده میشود، در خصوص محتوای صوتی سخنرانی حتماً به این موضوع توجه شود که مخاطب بدون هیچ عامل کمک بصری بایستی کل محتوای سخنرانی شما را درک نماید و جای هیچ ابهامی برای او باقی نماند.
مخاطبشناسی یکی از اصلهای مهم در سخنرانیهای موفق است. توجه به علایق و سلیقه مخاطبان به فرد کمک میکند تا متن سخنرانی خود را بهگونهای تنظیم نماید که شنوندگان با علاقه بیشتری به سخنرانی گوش دهند. درک نیاز مخاطبان یا به اصطلاح نیازسنجی مخاطبان ایدههای سخنرانی جالبی به شما میدهد که میتوانید محتوای جذابی برای آنها تنظیم نمایید. مثلاً برای گروه سنی نوجوانان موضوعاتی که دارای هیجان باشد و پاسخ به نیازهای بنیادی آنها باشد برایشان جذاب و خوشایند است. مثل هوش مصنوعی، مسائل ورزشی، بازیهای کامپیوتری، راهها تقویت حافظه و... . برعکس برای کودکان نحوه تولید محتوای صوتی سخنرانی بسیار متفاوت از بقیه است. چراکه کودکان هرگز به سخنرانیهای رسمی و کلاسیک علاقه نشان نمیدهند. موضوعاتی که برای کودکان میدهد جذاب و درعینحال آموزنده باشد، کمک کردن به مادر در کارهای خانه، تشکر از معلم و خانواده، مسواک زدن، یادگرفتن حروف الفبای و یا شعر و سرود و ... هستند که اینها نیز بایستی بهصورت محتوای صوتی سخنرانی توأم با سرگرمی باشد.
یافتن منابع خوب و مفید یکی از اصلیترین کارهای ممکن در فرایند تولید محتوای صوتی سخنرانی محسوب میشود. هرچه منابع بیشتر باشد ایدههای زیادی هم برای یک تولید محتوای صوتی عالی در دسترس خواهد بود. یکی از این منابعی که برای تولید محتوای صوتی سخنرانی میتوان استفاده نمود، مقالات علمی هستند که در مجلات مختلف چاپ میشوند. مقالات به دلیل تنوع موضوعی بسیار زیادی که دارند و همچنین به دلیل آنکه قلم نگارشی تقریباً روان و سادهای دارند باعث میشود درک آنها برای شنونده و مخاطب بسیار راحت باشد. کتابها منابع دیگری هستند که میتوانند ایدههای موضوعی خوبی برای تولید محتوای صوتی سخنرانی به نویسنده بدهند. از طرفی شرکت در سخنرانیهای مختلف میتواند ایدههای خوبی برای تولید محتوای سخنرانی صوتی به فرد بدهد.
مهارت و هنر سخنرانی در عین اینکه یکی از الزامات در تمام زمینههای شغلی است، تمرین بزرگی برای خود فرد جهت تقویت ارتباطات اجتماعی به شمار میرود. بنابراین میتوان آن را قدمی بزرگ در روند پیشرفت فردی و البته آگاهسازی علمی بهصورت عمومی دانست. یک سخنرانی خوب و مفید مستلزم اعتمادبهنفس بالا و تسلط بر موضوع هست. از طرفی یک سخنران هرچقدر هم به متن موردنظر مسلط باشد و به موضوع متن اشراف کامل داشته باشد، تا زمانی که از اعتمادبهنفس کافی برخوردار نباشد و بیان شیوا و جذابی نداشته باشد، در جذب مخاطب هدف خود ناکام خواهد ماند. بنابراین لازم است یا خود به فکر تقویت مهارت بیان باشد و یا افرادی را برای اجرای متن خود در قالب سخنرانی انتخاب نماید که دارای این مهارتها باشند تا بتوانند با رساندن مفهوم کامل و دقیق مطلب به مخاطب، وی را پای مطالب بنشانند.
واضح است که مهارت سخنرانی یک مهارت قابل آموختن برای افراد علاقهمند و یا نیازمند به این هنر و مهارت به شمار میرود و مانند سایر مهارتها، ترفندها و تکنیکهای خاص خود را دارد. اگر تمایل به یادگیری اصول این مهارت دارید، در ابتدا لازم است با تمرینات مقدماتی فنون بیان آشنا شوید تا باقی مراحل یادگیری برایتان آسانتر باشد. تمرینات مقدماتی فن بیان مربوط به کنترل حجم صدا، شفاف و رسا صحبت کردن، سرعت تکلم و شیوه تنفس صحیح به هنگام سخنرانی است. علاوه بر این، دیگر موضوع مهم در بحث یادگیری و تقویت مهارت سخنرانی، افزایش اعتمادبهنفس است که گاهی ممکن است اهمیت آن از مورد اول نیز بیشتر باشد! کسب و رشد اعتمادبهنفس جهت صحبت کردن در جمع ولو جمعهای کوچک خانوادگی، تأثیر بسزایی در شخصیت فرد دارد و میتواند چهرهای متفاوت از وی در جامعه ارائه دهد. ازاینرو لازم است فرد با روشهای درست و منطقی به دنبال تقویت و افزایش اعتمادبهنفس خود باشد تا بتواند از پس سخنرانیهایی که خواهد داشت، به بهترین نحو ممکن بربیاید.
امروزه با توجه به کثرت دغدغه افراد و نداشتن زمان کافی جهت حضور در همایشها و سخنرانیهای مختلف، تمایل به محتواهای صوتی و استفاده از آنها افزایش چشمگیری داشته است. بنابراین افراد ترجیح میدهند مطالب موردعلاقه خود را بهصورت یک فایل صوتی سخنرانی دریافت نمایند و از آن استفاده کنند. در چنین شرایطی طبعاً تقاضا جهت تولید محتوای صوتی سخنرانی نیز افزایش مییابد و افراد در اقشار مختلف نیز تمایل به انتشار سخنرانی خود در قالب فایل صوتی خواهند داشت. افزایش نیاز به این نوع محتوا، بازار رقابت را در میان تولیدکنندگان این نوع محتوا را در زمینهٔ جذب مخاطب داغتر میکند و بهتبع این حساسیت، تولیدکنندگان این نوع محتوا تمایل به همکاری با افراد حرفهایتری دارند تا مخاطبان خود را از دست ندهند.
میدانید که افراد از سراسر جهان طالب حضور در جلسات و همایشهای بعضی افراد شناختهشده هستند که اکثراً شرایط حضور در این همایشها را ندارند. کاربرد محتوای صوتی در چنین شرایطی نمایان میشود. علاقهمندان به استفاده از عناوین مطرحشده توسط افراد سرشناس در این همایشها میتوانند با دریافت فایل صوتی سخنرانی، آن را دریافت نمایند و از آن استفاده کنند.
همچنین در کشور ما با توجه به دین رسمی کشور و کثرت فعالیتهای مذهبی و سخنرانیها، علاقهمندانی که تمایل به تولید این نوع محتوای صوتی دارند اما از مهارت فن بیان برخوردار نیستند، میتوانند با سپردن متن محتوای خود به مؤسسات معتبر و شناختهشدهای که از افراد متخصص جهت تولید این محتوا بهره میگیرند، فایل صوتی سخنرانی را باکیفیت دلخواه خود دریافت نمایند.
همانطور که عنوان شد مزایای بسیار زیاد محتواهای سخنرانی، افراد را به سمت استفاده از این محتوا سوق داده است که ازجمله آنها میتوان به استفاده در زمان دلخواه مخاطب، گوش دادن با سرعت دلخواه وی، انتخاب موضوع دلخواه توسط خود مخاطب و ... اشاره کرد. طبعاً مخاطب با فایل صوتی میتواند به موضوع متن اشراف داشته باشد و آنچه که میخواهد را از آن بیاموزد یا دریافت کند. اما واضح است که ارتباط چشمی در تمامی روابط، جان کلام را به مخاطب انتقال میدهد و موجب درک عمیقتری از مطلب خواهد شد. در این نوع از محتواهای صوتی امکان ارتباط چشمی میان گوینده محتوا و شنونده آن وجود ندارد. این مورد را میتوان تنها ایراد محتوای صوتی سخنرانی دانست.
از آنجا که تولید محتواهای صوتی فرآیند نسبتاً مشابهی با یکدیگر دارد، تولید محتوای سخنرانی نیز بهعنوان یک محتوای صوتی مشابه سایر محتواهای صوتی است. در این نوع از محتواهای صوتی متقاضی متن کامل موردنظر خود را پس از نوشتن و ویرایشهای لازم، بهصورت عاری از اشکال به فرد یا مؤسسه مدنظر خود میسپارد تا محتوای متنی را تبدیل به سخنرانی نمایند. متن محتوا در یک استودیوی صدا توسط گوینده بهصورت کامل ضبط خواهد شد و پس از تولید فایل صوتی و ویرایشهای لازم طبق اصول و البته با توجه به نظر متقاضی، فایل نهایی به متقاضی ارسال میشود.
پلتفرمهای مختلفی جهت بارگذاری و انتشار فایلهای صوتی سخنرانی وجود دارند که افراد میتوانند از طریق آنها، برای خود مخاطب جذب کنند. ازجمله نکات کلیدی در جذب مخاطب، انتخاب مخاطب هدف، کشف نیازهای مخاطب، پی بردن به سلایق مخاطب و برنامهریزی جهت قرار گرفتن در دسترس اوست. در این صورت تولیدکننده محتوای صوتی میتواند فرآیند جذب مخاطب را پیش ببرد، مخاطب خود را جذب کند و او را تا انتهای فایل پای محتوا نگه دارد.
شبکه مترجمین اشراق طی سالهای اخیر با نیازسنجی دقیق کاربران و علاقهمندان به محتواهای صوتی، سفارشهای تولید انواع محتوای صوتی ازجمله محتوای سخنرانی را میپذیرد. این شبکه سراسری از تیم حرفهای و مجربی تشکیل شده است که از مهارتهای لازم برای تولید این نوع محتوا برخوردارند. متقاضیان و کاربران میتوانند جهت کسب اطلاعات بیشتر و ثبت سفارش به لینک زیر مراجعه نمایند.
تیم پشتیبانی شبکه مترجمین اشراق، آماده پاسخگویی به سوالات شما در همه ساعات شبانهروز
آدرس: میدان انقلاب خیابان انقلاب به سمت ولیعصر بین خیابان دانشگاه فخررازی جنب بانک ملت ساختمان پارسا طبقه 6 واحد604.
تلفن: 66971897 (پیششماره 021)
ایمیل: tehran.eshragh@gmail.com
میدان انقلاب خیابان انقلاب به سمت ولیعصر بین خیابان دانشگاه فخررازی جنب بانک ملت ساختمان پارسا طبقه 6 واحد604.
02166971897 - 09966327226 - tehran.eshragh@gmail.com
آدرس: خیابان امام. چهارراه منصور. ساختمان سامان. طبقه ششم. واحد جنوبی.
تلفن: 33343915 - 33343916 - 33345229 - 33342677 (پیششماره 041)
ایمیل: trans.eshragh@gmail.com
خیابان امام. چهارراه منصور. ساختمان سامان. طبقه دوم. واحد شمالی.
09918953354 - official.eshragh@gmail.com